Tuesday, May 17, 2016

Tips Masuk U

Assalamualaikum....

First of all, lain orang lain pengalaman. Lain orang lain tahap kemampuan / kebolehan. So, ni nak share sikit tips nak masuk U. Sebelum ni I ada jugak share tips untuk lepasan SPM. Rasanya ada jugak kot point yang akan berulang. Hehe.

Jangan percaya benda ni. HAHAHA

  • Matrix: Ramai jek classmate I, yang lepasan matrix... End up satu class satu batch ngan orang yang tak pernah masuk matrix. satu class ngan those yang direct dari SPM. Sebab tak boleh carry on ngan matrix. Pastu yang lepasan matrix, masuk degree in tourism management jugak sebab tak boleh carry on. Well, takde rezeki kan. Jangan ingat matrix jimat masa, buang masa ada lah kalau tak boleh carry on. Those yang lepasan matrix tu, kebanyakannya lagi berumur dari iols. 
  • Diploma: Memang lebih relax. Watpe nak rushing-rushing. Kau nak kejar ape???????? Rilex sudah. Lantak la member hang dah kerja. Dia bagi hang makan ka? Do they pay your bills? Tak kan? Don't mind them. Rezeki masing-masing. 

I was a Tourism Management student in UiTM Kota Samarahan (diploma) & UiTM Bandaraya Melaka (degree). Ni just nak share pengalaman masuk U.

1. Jangan ikot orang.
Please please please jangan amik course semata-mata nak ikot kawan, makwe, pakwe, gerek (bak kata orang Sarawak). Ye, I paham...lepas sekolah mesti ramai yang nak sama-sama ngan member korang kan? Like me, it's a no no. I tau apa yang I nak in life, apa yang I minat. Lantak la member minat account ke, business ke. Itu dorang. Kita lain. Kita mesti la tau apa yang kita nak, apa yang kita minat kan? Takkan kawan terjun gaung, hang pon nak terjun gaung? So, please la jangan ikot orang. Jangan dengar cakap orang. Ikot kata hati, mampu ke tak?

2. Jangan culture shock.
Those yang dapat tawaran U jauh dari family tu jangan happy sangat. Jangan culture shock sampai jual diri, jual dadah kat U sampai tak masuk kelas. You know your priority. Ko nak masuk U...nak belajar ke nak enjoy? Boleh enjoy tapi jangan over sampai kena buang. Bila fikir nak buat benda tak elok tu, please fikir MAK BAPAK. Kebanyakan yang masuk U mesti guna duit mak bapak kan? Kalau duit sendiri, sukahati kau la nak tunggang telingkup. Kesian tau kat mak bapak, dorang risau anak-anak dorang belajar jauh. Jangan bagi dorang risau. Bagi dorang hadiah (convocation: topi segi empat & jubah).

3. Pandai bagi masa.
Masuk U, tak macam zaman sekolah. Masuk U, masa sangat terhad. Selalu time dekat nak study week tu la submission assignment la, presentation la, test la, quiz la. So, pandai-pandai la ye. Tapi selalu nya student akan semangat bila dekat-dekat nak due date. Kah kah kah. Miracles happen gitew. Like me, during my diploma...no hal bab masa-masa ni sebab takde commitment lain. Degree sangat mencabar sebab I kahwin. Heheeeeeee. Tapi Alhamdulillah, habis on time. Tak pernah failed, sangkut-sangkut pon. Even kena travel here & there jumpa suami.

4. Jangan kedekut & jangan berkira.
Jangan kedekut ilmu, jangan berkira bab tolong kawan. Kat U nanti, mesti ramai yang akan jauh dari family. So for those yang dapat U dekat ngan rumah, tolong la kawan especially bab transportation. Jangan berkira please. Sebab hari ni kita tolong kawan, one day orang akan tolong kita balik.

5. Jangan stress, stay focus.
Tak dinafikan, belajar memang tertekan. Bukan tertekan belajar sebenarnya. Tapi tertekan sekeliling. Bab kawan, bab family, bab couple (Ni elakkan), bab kawan makan kawan, bab kawan tak bagi commitment untuk group assignment.

6. Kalau boleh, jangan duduk sebilik / serumah ngan classmate.
Boleh je actually. TAPI pandai-pandai la. Even rapat macam mana sekali pon, mesti akan ada gaduh disebabkan group assignment or hal-hal lain. Banyak sangat kes macam ni. Contoh, kawan kau ni pemalas nauzubillah. Kat rumah tu malas nak basuh pinggan mangkuk. Campak jek. Like kau ni bibik. So, nanti masalah ni akan terbawak-bawak dalam kelas. Tak pon, kau ada masalah kat kelas...  mesti akan ade punye benda yang tak puas hati, end up balik pon jumpa lagi orang yang sama. Gosh....

7. Jangan lupa mak bapak.
Please call mak bapak selalu. Tanya khabar. Even u malu cakap rindu. Heheeee. Before exam tu, bagi tau mak bapak. Mintak dorang doa. InshaAllah, everything will be fine.

8. Jangan pentingkan diri.
Ni bahaya. Memang sah-sah kau akan dipulaukan. Sapa tahan ngan spesies macam ni. LOL. Jangan bajet tau, sebab nanti orang menyampah.

9. Pandai jaga diri.
Kat U, memang banyak godaan. Godaan ajak pegi clubbing, ajak jumpe mamat ntah hape. Ajak tengok wayang everyday even pakai duit PTPTN, ajak shopping macam dia terkaya di dunia. Lantak la apa member kau buat. Me, time dok bawah ketiak mak bapak....life a bit luxurious. Member ajak Starbucks, ON. Member ajak shopping & wayang, ON. Member ajak travel, ON. Tapi once dah kawen, dah byebyebye.

10. Jangan mudah percaya kat orang.
Orang depan cakap lain, belakang cakap lain. Depan baik, belakang tak tahu. Ramai species macam ni. So, beware.

11. Be independent.
Jangan asik mengharapkan orang lain. Harapkan orang buat kerja kau, kau part yang senang-senang jek when it comes to group assignment. Like me, I'm a lone ranger time degree. Nak pergi mana-mana I prefer sendiri sebab tak nak susahkan orang lain. Even yang bernama KAWAN.

12. Go travel!!!
Time study ni la masa untuk travel. Travel la time cuti sem. Ye, duit memang issue sangat sangat time kat U. Tapi pandai-pandai la. Nanti dah habis study, masing-masing ada hal sendiri. Ada yang dah dapat kerja la, ada yang dah kawen la. So, ni jek masa yang ada.

13. Jangan repeat paper.
Ni naya ni. Even I tak pernah failed / repeat paper. Tapi bila tengok member yang repeat tu, mak aihhhh. Bukan apa, pandai kena bagi masa lah. Pain in the ass jugak kalau repeat. WHY? Sebab.... hang akan serabot nak study for subject yang repeat. Contoh, time final exam. You ada paper account (repeat paper) pada hari rabu, khamis ada paper economics. Member kau yang lain dah study untuk paper economics, yang kau plak kena study untuk account & economics. Perghhhhh. Paling naya bila repeat paper tu same ngan subject yang tak repeat. Contoh, paper account (repeat paper) same ngan hari paper economics. Pagi account, petang economics. Gilaaaaa wehhhh.

Tu je lah kot.

Masuk U best. Depends on the surrounding la. Like me, I prefer life time diploma. Deans list banyak kali. Even ada jugak krisis. Tapi tu yang mengajar kita jadi dewasa. Maybe sebab bila dekat, bila ada problem, senang sebab ada family. My dad suka bawak pegi shopping bila I stress.

Degree tak berapa suka (selalu orang suka kalau jauh dari family ni, bebas gitu). Degree tak suka sebab jauh dari family, husband, surrounding. Surrounding & surrounding. Boo! Hate it. Effect gak tu, sebab tu la sekali jek Deans list. HAHA.







Paling geram bab class cancel ni. Lagi-lagi bila class awal pagi yang cancel. Geram sebab kita dah mandi dah siap nak pergi kelas tetibe cancel. Grrrrr.