Tuesday, April 12, 2016

Celcom ke Maxis ke Umobile

Hello!

Hari ni I nak share antara celcom maxis umobile, kenapa I prefer Umobile. Hihi. DiGi dulu time skolah I pernah pakai tapi sampai skarang I trauma sebab kredit asyik hilang. Ok, jom focus terus ngan pengalaman I pakai Celcom, Maxis, Umobile.

Celcom.

I pernah pakai Celcom postpaid ngan prepaid. Prepaid sebulan mesti sampai RM 200.00.  Postpaid I pakai yang Celcom FIRST. Postpaid punya bill pon bulan-bulan beratus jugak. RM 45 untuk 3GB tak silap. Padahal RM 45 jek pon. Tak ingat dah. Yela, asyik "you have reached 70%, you have used 80% quota blablabla". Bila Max Up 1GB quota jek, baru nak bukak Fesbuk dah cakap u have used % tu.. Staff celcom tu cakap sebulan kena bayar RM 45 jek. But then bila pakai bill melambung oi!

I tak tahan ngan bill melambung so I refer la ngan staff Celcom tu. I tanye kenapa mahal sangat. (ye memang I slalu topap quota tapi 1GB tu I baru nak bukak IG dah cakap I dah pakai 70% 80% quota). 2 kali tau I refer. First time tu I tanya "ada ke plan yang paling murah". Staff Celcom cakap ni yang paling murah. Ok, boleh sabar lagi. Second time I tanya "kenapa quota asyik habis padahal tak sempat lagi nak pakai". Staff cakap "oh memang gitu". oh memang gitu?????????????????? Ok, tak boleh sabar dah. I tukar ke Maxis.


Ni Celcom bill. Seeeeeeeeee! Beratus!!! You have reach you have reach....hampeh. Tengok date tu. Cepat jek habis quota. Padahal jarang nak tengok video ke ape ke. Online Facebook Instagram jek pon. Tapi agak-agak la nak sedut quota -___-


Maxis.

Maxis I pakai MaxisONE plan. RM 98.00 untuk 1GB. Kbye. Memang hari-hari dok sedut duit. Botak. Student memang banyak kena pakai internet ni sebab semua benda nak kena online. So memang botak pokai. Menangis. Asyik stress, serabot. Baru je nak bukak Google dah cakap "you have used 70% 80% quota". TAK SEMPAT LAGI NAK BUKAK APA-APA!!!!! I fed up, I tukar ke Umobile. Maxis last bill RM 212. Then bila I cakap I nak terminate dia terus cakap bill I RM 412. Oh noooo. I TAK PAKAI SANGAT PON K sebab nyampah asik sedut quota. So I beli Umobile prepaid.

Umobile.

My brother yang suggest pakai umobile. Dia cakap jimat. I memang hesitated jugak nak pakai at first sebab coverage dia dengar-dengar agak lemah kan? Mula-mula umobile ni pakai prepaid. AGAK jimat. Agak ah tapi pain in the ass jugak. Then pakai postpaid. Nak tukar punya la susah sebab Maxis dah blacklisted IC I. Thanks Maxis. Thank you so much. So, I pakai la IC my brother. Terpaksa tukar number phone jugak. Umobile I pakai plan yang P70. Umobile ni sangat sangat sangat SANGAT puas hati and JIMAT! Coverage okay je so far I kat Melaka, JB, KL, KB, Jerteh, Kuching. Even certain area agak hampeh. Tapi okayla. Check dekat kiosk dia pasal coverage tu, memang dia tak cover yang area Kuala Besut - Jerteh. Tapi bila dah bawak, laju gila weh. Tu la boleh update blog ni. HAHA. Line Celcom yang E. Umobile ni I bukak la Instagram, Facebook, Youtube memanjang, Blogging memanang but still takde quota habis sebab I dapat 15GB for RM 70.00!! Unlimited calls lagi! Boleh carry forward unused Internet! So far yang pakai P70 semua cakap puas hati.


Ni perbezaan antara Umobile, Maxis, Celcom. Umobile memang RM 70 sebulan yang extra RM 10 tu I'm not sure. Kahkahkah. Jangan kecam saya. Well, at least bill tak reach RM 100!! Tu yang penting. Nak online memanjanggggggggggggg jek tak kisah. I kerap bukak instagram untuk promote dropship I, Facebook, Blogging, onlineeeeeeee memanjang. Tapi memang puas hati. Takde nak habis quota. Celcom Bill, Maxis bill semua reach RM 100 keatas. Huhu.

So, dah terbukti depan mata. Pilihan di tangan anda. Ntah la, ada pros & cons kot antara telco line ni tapi pape pon, I bagi 10 bintang untuk umobile! Bagi yang gila online mcam I, pakai la Umobile. Hehe.


7 comments:

  1. dalam sebulan ntah berapa banyak movies dah sya tengok..tapi quota tak habis-habis..nape erk..saya pakai plan p70 dapat 15gb..tu la masalah sya..quota tak habis-habis

    ReplyDelete
  2. celcom nak tukar kew line umobile boley kew cesare internet

    ReplyDelete
  3. Aku ni duk search websites mana yg senang nak topup or reload ke apa sebab kedai kat area aku ni jauh giler. Ke sekarang ni dah ada app ke apa. Aku ni tak up to date sangat pasal2 macam ni. Cu citer teman2 :p

    ReplyDelete
  4. ada org pernah dengar Boost top up utk prepaid x? aku tgh guna. Nk tau ada org lain guna x?

    ReplyDelete
  5. Korang tahu tak pasal app boost top up ni sbb aku tanya kat kawan2 aku semua tak tahu. Mana tahu korang tahu kan. Try explain sikit pasal ni korang.

    ReplyDelete
  6. Senang je. Skrg tukar plan lagi senang. Online je. dlm 1 dua hari dah blh tukar dah.

    ReplyDelete

NO HATERS ALLOWED.
Haters + Anonymous = Chickens.