Wednesday, March 9, 2016

Apartment Yayasan Melaka (AYM)

Time aku study UiTM Bandar Melaka dulu, aku stay kat Apartment Yayasan Melaka (AYM). Ktorang selalu panggil "AYAM' jek. UiTM Bandar Melaka plak ktorang slalu panggil as "KBM" stands for Kampus Bandaraya Melaka.

Aku pilih untuk stay kat AYM sebab dekat, since aku takde transport and malas nak mengharapkan or membebankan orang lain....because in the end of the day, people tend untuk mengungkit. So, iols malas nak cari rumah sewa jauh-jauh malas and malas. AYM la tempat stay yang terbaik.

Kat AYM ni selamat. Selamat bukan ape, 1st dekat gila ngan campus, 2nd sebab tengah bandar, 3rd sebab ada pak guard. Dah tu kalau campus ada buat event ke, class malam ke, ape ke malam-malam, memang no hal. Yang tak selamat nye, baju korang. LOL. Sebab kat bawah food court ada self-service laundry. Ada yang washing machine RM1 ada yang RM2. So, bila student malas nak set timer, yang prefer untuk biarkan baju dorang, maka pencuri pon ambik peluang.

Tengok banyak gila baju dia curi! KAYAAAAAA! Fashionable gitew. 

Pastu malam, kalau nak keluar tu boleh jek. Tapi kena scan IC. Nak balik sampai 5 pagi pon boleh. HAHAHA. Anytime hang boleh kluar. Macam kolej, kena jalan kaki 15minit nak ke campus. Pastu hang tak boleh keluar sesuka hati mak nenek hang nak keluar lewat malam. Tapi kolej kena bayar RM450 jek. Apartment ni kena bayar RM750 (include api air). Satu rumah ada 5 bilik. So, 2 orang satu bilik laa.

Apartment ni ada 16 tingkat, usually kalau budak UiTM akan stay block B. Kalau block A plak sudent MiCost or campur ngan student UiTM. Block C aku x sure. Campur gak la kot. Kat AYM ada surau. Usually, kalau takde air kat apartment...ramai budak mandi kat surau.

Memandangkan aku tak suka menyusahkan orang, kalau nak pergi mana-mana aku prefer sewa kete or tumpang member or makcik yang ada transportation service. Usually, range nak pergi Melaka Sentral selalu dapat dalam RM4.00 satu kepala. Ni harga ngan member la. Or harga ngan budak-budak yang buat carpool. Kalau ngan makcik driver tu kadang sampai RM8.00 satu kepala. Dari Melaka Sentral, Tesco, Jusco ke AYM sangat dekat. Dalam 5-10 minit naik kete (depends ngan traffic). Kat Melaka aku tak suka jalan dia. Serabot, jem, BANYAK TRAFFIC LIGHTS!



Yang Kanan tu Apartment Yayasan Melaka, Yang kiri (yg building kanan)...kira yang tengah-tengah la bangunan tinggi2 tu UiTM Bandar Melaka. Nak pergi Pizza Hut ke, nak ke Maybank ke, dekat gilaaaa. Student UiTM suka lepak mamak blakang campus. Aku siap ada kenal pakcik cina tu, kalau tersempak je ngan dia mesti dia blanje semua. Baik gila uncle tu!

View ni aku amik dari kolej/hostel UiTM.


Ni plak view dari tangga AYM. Bangunan tu la kolej/hostel UiTM perempuan. U have to walk about 15 minutes from/to campus. Ada kes jugak mat rempit stop tepi jalan nak usha awek g campus. Malam-malam bahaya jugak sebab agak sunyi... Pukul 11 dah sunyi dah area tu.


Ni view dari bilik aku. Time ni jerebu. Sampai malam-malam langit merah sebab jerebu teruk time tu.


Yang bangunan kiri tu The Shore. Tallest Building in Melaka. Kat atas rooftop tu boleh naik tapi kena bayar RM18 sorang/adult. Yang kanan bumbung oren tu kolej/hostel UiTM laki. Yang kanan bumbung merah banyak-banyak tu Kampung Morten. Situ la selalu lepak jogging, cuci mata tengok Melaka River Cruise.


Ni view dari area depan Jusco/AEON Bandaraya Melaka. Sebelah Jusco tu ada Tesco. Kat area tu banyak hotel budget. Hotel dia sangat-sangat ok especially RIVERO Boutique hotel ni. Satu malam RM 99 bilik standard katil queen. Dari sini uols dah boleh tengok AYM tu. Aku prefer stay kat Rivero ni sebab tak payah nak masuk bandar. Nak masuk bandar jenuh wehhhh. Especially time weekend, jem gila gila gila dengan traffic lights melambak lagi.


Ni hotel Rama-Rama ni dekat depan hotel Rivero tu jek. Harga pon less than RM100






Gambar-gambar view Melaka ni di ambik dari rooftop The Shore.


Ni view hotel kat The Shore. Nama hotel ni Swiss Garden.

U can view Kampung Morten, AYM from the room!


Ni aku ngan classmate aku. Gambar amik dari tempat rahsia. LOL.

Ni plak bilik aku. Aah, aku memang suka kaler Pink! Hantu pink!!! Bukan Dato' Vida sponsor okay! Tapi bapak aku sponsor. HAHAHA


Ni bilik aku time aku conquer sorang-sorang. Takde roommate 1 sem tu. Memang lone ranger. Sorang-sorang. That's why aku takleh catch up sangat time degree. Sebab bila sorang-sorang tend to have homesick, tend untuk overthinking and so on! 

Almari baju besar ni jek. Pandai-pandai la hang. Kiri tu x berapa nak tersusun rapi sebab tak tau wujudnye box macam kanan tu. LOL. Banyak gak belajar macam mana nak kemas bilik time dok hostel away from family. Time diploma aku dok hostel gak tapi selalu balik sebab dekat. Ni memang jauh ngan family. So, banyak benda kena belajar. Independent gitew. 

Rasanya ni je la kot. ByeBye. Selamat menempuh alam degree! Melaka best. Just mula-mula culture shock tengok orang Melaka sebab dorang cakap kasar. Macam nak gaduh. Hati memang selalu berapi jugak time mula-mula tu. Kahkahkah. 


7 comments:

  1. Hi.. Nak tanya, berapa ye sewa Ayam skrg? And kalau cuti sem brg boleh tinggal or kene bawa balik?

    ReplyDelete
  2. Nk tau gak barang kena bawak balik ke akhir sem ? Kite stay umah yg sama sampai tahun akhir ke tukar umah tiap2 sem ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bawak balik and boleh je tinggalkan barang. AYM ada sediakan tmpt utk tinggalkan barang. Tapi at your own risk la. Sebab banyak gak complaint barang dorang banyak rosak

      Delete
    2. Umah yang lain. Nak umah yang sama kena bayar kot x silap. Sebab ad my senior dorang dari awal sem smpai akhir sem dok bilik yg sama

      Delete
  3. Memang dapat room sorng2 ke? . Keselamatan ok kan? .skdar btnya

    ReplyDelete
  4. Salam nk tnye . Mmg sem 1 tkde roomate ke ?

    ReplyDelete
  5. Acane nk daftar AYM ni?

    ReplyDelete

NO HATERS ALLOWED.
Haters + Anonymous = Chickens.