Thursday, July 28, 2016

Yanko Skincare Bahaya

ok tipu. Title tu tipu jek. HEHE. Jangan marahhhh naaa.

Hari ni I nak share pasal Yanko Skincare. Rasanya ramai tau yang my skin pernah breakout teruk dulu & ramai yang tanya I pakai apa now sebab kulit I dah ok. Meh I kongsi rahsia. Selain cara home remedies (boleh tgk tips SINI), I pakai YANKO SKINCARE! YANKO SKINCARE! YANKO SKINCARE!



Saturday, July 23, 2016

Cara Pulihkan Kulit Rosak

Assalamualaikum

Entry yang awas aku dah buang set collagen plus ni memang dapat sambutan hangat sebab ramai jugak yang dah kena macam I. Kulit mula-mula flawless meletop but then hancur berkecai menggerutu jerawat kusam mengelupas...semua lah! Ramai yang dok tanya macam mana I revocer balik kulit I. Ada yang tanya kat FB, Twitter, IG. Jenuh nak jawab satu-satu naaaa. Time kulit sedih dulu, macam-macam cara I buat. G klinik kulit la, facial la. Tapi tak jalan. Last-last I rajinkan diri baca article, tengok youtube. Lama gak la nak tengok kesan. Dalam sebulan 2 bulan. Ntah. Tak ingat.


Yucksss. Ni effect lepas pakai skincare. 

Kiri: Sebelum pakai skincare
Tengah: Tengah pakai skincare
Kanan: Selepas pakai skincare



Friday, June 3, 2016

Suppliment, Skincare rebranding jenama sendiri

Hello!

Hari ni nak tulis pasal product jenama sendiri pulak. Actually, I dah agak menyampah tengok iklan skincare ni. "tiada bahan kimia" la, "putih dalam masa 3 hari" lah and so on! Since I dah pernah kena ngan product skincare, I dah berjaga-jaga sekarang. 

Ramai orang tak tahu yang sebenarnya product2 ni rebranding jek. Contoh: beli krim timbang kat negara jiran mcm Thailand / Indonesia (sebab murah), then packing jenama sendiri. Kebanyakan owner ni dorg bukan putih sebab skincare tu, tapi sebab cucuk jek or suppliment tak pon cuci darah. Yela, agak2 la. Dorang putih satu badan, orang yang pakai skincare tu putih muka jek. 

Ni once again, bukan nak jatuhkan business tapi nak bagi kesedaran sikit kat pengguna2 especially perempuan kat luar tu supaya jangan mudah terpengaruh. I tengok warna, texture, bau krim2 tu sama jek. Takde beza pon. Result mmg mula2 gempak, berkesan, flawless tapi end up jadi jerawat, menggerutu.

Ni contoh krim timbang:

 

Familiar tak ngan kaler tu? Collagen la apa la.
Oh ya, kalau masih tak tahu... Pencuci muka jenis SABUN BUKU ni TAK ELOK! Sebab nipiskan kulit. 


Pada yang jual tu, tak rasa bersalah ke rosakkan kulit orang, bazirkan duit orang, rosakkan organ orang? Jangan nak untung jek. Tapi tak hairan pon, zaman sekarang nak berkat tu belakang kira. Biar berduit. 





"patutla skrg org jual kosmetik boleh jadi jutawan"



Seeeeeee. Baca la sendiri. 

Ni pengalaman I guna skincare tuuuuu. Ramai yang kena. Click sini: http://knnessa.blogspot.my/2014/02/awas-aku-dah-buang-set-collagen-plus.html

Kalau nak tau macam mana nak putih satu badan, p inject tak pon cuci darah tak pon amik suppliment. Cuci darah ni, pernah terbaca yang cost dia sekali RM 350 yang paling murah. Ada yang sampai beribu. 
ni contoh cuci darah. 


*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order Yanko Original, boleh whatsapp saya: 018-8714008

 



Ni kesan daripada YANKO skincare. Even lambat nak tunggu pulih tapi berkesan.




Set trial: RM 30.00 (Tahan 2 minggu)
Set basic: RM 140.00 (Tahan 3-5 bulan)
Harga exclude postage!

Order, whatsapp: 018-8714008


Tuesday, May 17, 2016

Tips Masuk U

Assalamualaikum....

First of all, lain orang lain pengalaman. Lain orang lain tahap kemampuan / kebolehan. So, ni nak share sikit tips nak masuk U. Sebelum ni I ada jugak share tips untuk lepasan SPM. Rasanya ada jugak kot point yang akan berulang. Hehe.

Jangan percaya benda ni. HAHAHA

Tuesday, April 12, 2016

Celcom ke Maxis ke Umobile

Hello!

Hari ni I nak share antara celcom maxis umobile, kenapa I prefer Umobile. Hihi. DiGi dulu time skolah I pernah pakai tapi sampai skarang I trauma sebab kredit asyik hilang. Ok, jom focus terus ngan pengalaman I pakai Celcom, Maxis, Umobile.

Celcom.

I pernah pakai Celcom postpaid ngan prepaid. Prepaid sebulan mesti sampai RM 200.00.  Postpaid I pakai yang Celcom FIRST. Postpaid punya bill pon bulan-bulan beratus jugak. RM 45 untuk 3GB tak silap. Padahal RM 45 jek pon. Tak ingat dah. Yela, asyik "you have reached 70%, you have used 80% quota blablabla". Bila Max Up 1GB quota jek, baru nak bukak Fesbuk dah cakap u have used % tu.. Staff celcom tu cakap sebulan kena bayar RM 45 jek. But then bila pakai bill melambung oi!

I tak tahan ngan bill melambung so I refer la ngan staff Celcom tu. I tanye kenapa mahal sangat. (ye memang I slalu topap quota tapi 1GB tu I baru nak bukak IG dah cakap I dah pakai 70% 80% quota). 2 kali tau I refer. First time tu I tanya "ada ke plan yang paling murah". Staff Celcom cakap ni yang paling murah. Ok, boleh sabar lagi. Second time I tanya "kenapa quota asyik habis padahal tak sempat lagi nak pakai". Staff cakap "oh memang gitu". oh memang gitu?????????????????? Ok, tak boleh sabar dah. I tukar ke Maxis.


Ni Celcom bill. Seeeeeeeeee! Beratus!!! You have reach you have reach....hampeh. Tengok date tu. Cepat jek habis quota. Padahal jarang nak tengok video ke ape ke. Online Facebook Instagram jek pon. Tapi agak-agak la nak sedut quota -___-


Maxis.

Maxis I pakai MaxisONE plan. RM 98.00 untuk 1GB. Kbye. Memang hari-hari dok sedut duit. Botak. Student memang banyak kena pakai internet ni sebab semua benda nak kena online. So memang botak pokai. Menangis. Asyik stress, serabot. Baru je nak bukak Google dah cakap "you have used 70% 80% quota". TAK SEMPAT LAGI NAK BUKAK APA-APA!!!!! I fed up, I tukar ke Umobile. Maxis last bill RM 212. Then bila I cakap I nak terminate dia terus cakap bill I RM 412. Oh noooo. I TAK PAKAI SANGAT PON K sebab nyampah asik sedut quota. So I beli Umobile prepaid.

Umobile.

My brother yang suggest pakai umobile. Dia cakap jimat. I memang hesitated jugak nak pakai at first sebab coverage dia dengar-dengar agak lemah kan? Mula-mula umobile ni pakai prepaid. AGAK jimat. Agak ah tapi pain in the ass jugak. Then pakai postpaid. Nak tukar punya la susah sebab Maxis dah blacklisted IC I. Thanks Maxis. Thank you so much. So, I pakai la IC my brother. Terpaksa tukar number phone jugak. Umobile I pakai plan yang P70. Umobile ni sangat sangat sangat SANGAT puas hati and JIMAT! Coverage okay je so far I kat Melaka, JB, KL, KB, Jerteh, Kuching. Even certain area agak hampeh. Tapi okayla. Check dekat kiosk dia pasal coverage tu, memang dia tak cover yang area Kuala Besut - Jerteh. Tapi bila dah bawak, laju gila weh. Tu la boleh update blog ni. HAHA. Line Celcom yang E. Umobile ni I bukak la Instagram, Facebook, Youtube memanjang, Blogging memanang but still takde quota habis sebab I dapat 15GB for RM 70.00!! Unlimited calls lagi! Boleh carry forward unused Internet! So far yang pakai P70 semua cakap puas hati.


Ni perbezaan antara Umobile, Maxis, Celcom. Umobile memang RM 70 sebulan yang extra RM 10 tu I'm not sure. Kahkahkah. Jangan kecam saya. Well, at least bill tak reach RM 100!! Tu yang penting. Nak online memanjanggggggggggggg jek tak kisah. I kerap bukak instagram untuk promote dropship I, Facebook, Blogging, onlineeeeeeee memanjang. Tapi memang puas hati. Takde nak habis quota. Celcom Bill, Maxis bill semua reach RM 100 keatas. Huhu.

So, dah terbukti depan mata. Pilihan di tangan anda. Ntah la, ada pros & cons kot antara telco line ni tapi pape pon, I bagi 10 bintang untuk umobile! Bagi yang gila online mcam I, pakai la Umobile. Hehe.


Saturday, April 2, 2016

Uber & Grabcar apps lebih murah daripada teksi

Hello readers!

Weekend ni, iols spend time ngan my dad who came all the way from  Sarawak to KL just to see me. Heheheeeeee. Since ktorang takde kereta, malas nak sewa kete sebab KL.... U know la jalan dia macam mana, jem sana jem sini. So, transportation memang pakai teksi la.

Hari tu ada kecoh pasal driver teksi mogok kan? Sebab Uber & Grab apps ni. Iols x tau lagi apa function kedua-dua apps ni.. lepas kecoh teksi mogok tu iols install la. Hari ni baru try pakai, kat KL.

Lepas daddy tunggu iols kat Subang Airport, ktorang pergi kedai yang my dad nak pergi (untuk hobby drons dia) ... Dekat 10 Boulevard, area PJ. So ktorang naik la teksi dari Airport. Dari airport ke situ harga RM 34.

Bila nak balik hotel dari 10 Boulevard tu, i baru teringat apps Uber ni. I cuba la, price range dari 10 Boulevard ke Bukit Bintang cuma RM 17. Then i try check dari airport Subang ke 10 Boulevard, harga RM 18- RM 25 je. Tak sampai pon RM 30. Fuh! Memang patutla orang prefer Uber & Grabcar apps ni daripada naik teksi! Teksi dah la mahal, tipu plak tu pakai jalan jauh!

ni logo Uber & Grab apps

Macam mana nak pakai Uber apps:

1. Install Uber apps kat phone uols
2. Register
3. Payment pon kena register sebab Uber apps ni tak pakai cash.
    Payment melalui PayPal ataupon credit card.
4. Set pick up location
5. Set destination
6. Then tunggu driver datang amik.

Driver Uber ni orang biasa-biasa jek. Pakai personal car. Nanti information pasal kereta tu akan terpampang kat Uber. Macam number plat kereta driver tu, Jarak Perjalanan, harga, pukul brapa sampai. So memang driver tak leh nak tipu la route tu.

Ok, tu Uber apps. Grab apps pulak, senang jugak. Cara dia sama jek tapi yang best Grab apps ni kite boleh bayar by cash!

Cara pakai Grab apps ni:

1. Install Grab apps
2. Register
3. Letak location uols (pick-up)
4. Letak tempat mana uols nak pergi (Drop-off)
5. Pilih mana satu u nak naik: Teksi ke, Grabcar ke

 
Budget taxi: Price range RM 78 - RM 119

Grabcar RM 90

6. Then tekan 'Book' yang button hijau tu


7. Nanti dia keluar macam ni: Finding you a driver


8. Ni driver yang sanggup amik u. Kalau nak cancel, tekan je "cancel booking" tu. See, semua information ada kat situ. Kete ape, no plat. Nanti driver tu akan call u tanye confirmation. 

Nak cancel booking pon boleh. Nak tukar driver pon boleh kalau uols nampak driver tu macam scary ke especially kalau u sorang pompuan.


9. Ni kalau u cancel booking. Tekan je cancel booking tu then bagi reasons. Nanti akan keluar options kenapa u cancel. (i malas nak screenshot). hihi

Memang lepas ni pakai Uber & Grabcar je la! Cepat, murah!

Monday, March 14, 2016

Facebook like & share button on each post

Hi,

Let me show you the easiest way on how to add Facebook like & share (dunno why but both of the counters are the same, sigh) button on each post.

Here's the steps:

1. Log in to your blog account.

2. Go to TEMPLATE then click EDIT HTML

3. Search for <data:post.body/>

4. To search this, press Command or Control+F



5. Copy and Paste the codes below:

For LIKE button
<p><iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp; action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; float: right; overflow:hidden; width:100px; height:20px;'/></p>
For SHARE button

<div class='facebook-share' style='float: right'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>
</div>

6. Below post (at the end of your post), paste the code below <data:post.body/>
If you want it above the post (right under the post title), paste it above <data:post.body/>
Like me, I would prefer above! 

7. If you want the share button to be on the left, just change the style to the left
<div class='facebook-share' style='float: left'>

8. Save your template by pressing "save template".

THE END! 


Notes: if it's not working, search again for the <data:post.body/>  tag, FOR TWICE .. then paste the codes. 

Wednesday, March 9, 2016

Apartment Yayasan Melaka (AYM)

Time aku study UiTM Bandar Melaka dulu, aku stay kat Apartment Yayasan Melaka (AYM). Ktorang selalu panggil "AYAM' jek. UiTM Bandar Melaka plak ktorang slalu panggil as "KBM" stands for Kampus Bandaraya Melaka.

Aku pilih untuk stay kat AYM sebab dekat, since aku takde transport and malas nak mengharapkan or membebankan orang lain....because in the end of the day, people tend untuk mengungkit. So, iols malas nak cari rumah sewa jauh-jauh malas and malas. AYM la tempat stay yang terbaik.

Kat AYM ni selamat. Selamat bukan ape, 1st dekat gila ngan campus, 2nd sebab tengah bandar, 3rd sebab ada pak guard. Dah tu kalau campus ada buat event ke, class malam ke, ape ke malam-malam, memang no hal. Yang tak selamat nye, baju korang. LOL. Sebab kat bawah food court ada self-service laundry. Ada yang washing machine RM1 ada yang RM2. So, bila student malas nak set timer, yang prefer untuk biarkan baju dorang, maka pencuri pon ambik peluang.

Tengok banyak gila baju dia curi! KAYAAAAAA! Fashionable gitew. 

Pastu malam, kalau nak keluar tu boleh jek. Tapi kena scan IC. Nak balik sampai 5 pagi pon boleh. HAHAHA. Anytime hang boleh kluar. Macam kolej, kena jalan kaki 15minit nak ke campus. Pastu hang tak boleh keluar sesuka hati mak nenek hang nak keluar lewat malam. Tapi kolej kena bayar RM450 jek. Apartment ni kena bayar RM750 (include api air). Satu rumah ada 5 bilik. So, 2 orang satu bilik laa.

Apartment ni ada 16 tingkat, usually kalau budak UiTM akan stay block B. Kalau block A plak sudent MiCost or campur ngan student UiTM. Block C aku x sure. Campur gak la kot. Kat AYM ada surau. Usually, kalau takde air kat apartment...ramai budak mandi kat surau.

Memandangkan aku tak suka menyusahkan orang, kalau nak pergi mana-mana aku prefer sewa kete or tumpang member or makcik yang ada transportation service. Usually, range nak pergi Melaka Sentral selalu dapat dalam RM4.00 satu kepala. Ni harga ngan member la. Or harga ngan budak-budak yang buat carpool. Kalau ngan makcik driver tu kadang sampai RM8.00 satu kepala. Dari Melaka Sentral, Tesco, Jusco ke AYM sangat dekat. Dalam 5-10 minit naik kete (depends ngan traffic). Kat Melaka aku tak suka jalan dia. Serabot, jem, BANYAK TRAFFIC LIGHTS!



Yang Kanan tu Apartment Yayasan Melaka, Yang kiri (yg building kanan)...kira yang tengah-tengah la bangunan tinggi2 tu UiTM Bandar Melaka. Nak pergi Pizza Hut ke, nak ke Maybank ke, dekat gilaaaa. Student UiTM suka lepak mamak blakang campus. Aku siap ada kenal pakcik cina tu, kalau tersempak je ngan dia mesti dia blanje semua. Baik gila uncle tu!

View ni aku amik dari kolej/hostel UiTM.


Ni plak view dari tangga AYM. Bangunan tu la kolej/hostel UiTM perempuan. U have to walk about 15 minutes from/to campus. Ada kes jugak mat rempit stop tepi jalan nak usha awek g campus. Malam-malam bahaya jugak sebab agak sunyi... Pukul 11 dah sunyi dah area tu.


Ni view dari bilik aku. Time ni jerebu. Sampai malam-malam langit merah sebab jerebu teruk time tu.


Yang bangunan kiri tu The Shore. Tallest Building in Melaka. Kat atas rooftop tu boleh naik tapi kena bayar RM18 sorang/adult. Yang kanan bumbung oren tu kolej/hostel UiTM laki. Yang kanan bumbung merah banyak-banyak tu Kampung Morten. Situ la selalu lepak jogging, cuci mata tengok Melaka River Cruise.


Ni view dari area depan Jusco/AEON Bandaraya Melaka. Sebelah Jusco tu ada Tesco. Kat area tu banyak hotel budget. Hotel dia sangat-sangat ok especially RIVERO Boutique hotel ni. Satu malam RM 99 bilik standard katil queen. Dari sini uols dah boleh tengok AYM tu. Aku prefer stay kat Rivero ni sebab tak payah nak masuk bandar. Nak masuk bandar jenuh wehhhh. Especially time weekend, jem gila gila gila dengan traffic lights melambak lagi.


Ni hotel Rama-Rama ni dekat depan hotel Rivero tu jek. Harga pon less than RM100






Gambar-gambar view Melaka ni di ambik dari rooftop The Shore.


Ni view hotel kat The Shore. Nama hotel ni Swiss Garden.

U can view Kampung Morten, AYM from the room!


Ni aku ngan classmate aku. Gambar amik dari tempat rahsia. LOL.

Ni plak bilik aku. Aah, aku memang suka kaler Pink! Hantu pink!!! Bukan Dato' Vida sponsor okay! Tapi bapak aku sponsor. HAHAHA


Ni bilik aku time aku conquer sorang-sorang. Takde roommate 1 sem tu. Memang lone ranger. Sorang-sorang. That's why aku takleh catch up sangat time degree. Sebab bila sorang-sorang tend to have homesick, tend untuk overthinking and so on! 

Almari baju besar ni jek. Pandai-pandai la hang. Kiri tu x berapa nak tersusun rapi sebab tak tau wujudnye box macam kanan tu. LOL. Banyak gak belajar macam mana nak kemas bilik time dok hostel away from family. Time diploma aku dok hostel gak tapi selalu balik sebab dekat. Ni memang jauh ngan family. So, banyak benda kena belajar. Independent gitew. 

Rasanya ni je la kot. ByeBye. Selamat menempuh alam degree! Melaka best. Just mula-mula culture shock tengok orang Melaka sebab dorang cakap kasar. Macam nak gaduh. Hati memang selalu berapi jugak time mula-mula tu. Kahkahkah.