Thursday, July 28, 2016

Yanko Skincare Bahaya

ok tipu. Title tu tipu jek. HEHE. Jangan marahhhh naaa.

Hari ni I nak share pasal Yanko Skincare. Rasanya ramai tau yang my skin pernah breakout teruk dulu & ramai yang tanya I pakai apa now sebab kulit I dah ok. Meh I kongsi rahsia. Selain cara home remedies (boleh tgk tips SINI), I pakai YANKO SKINCARE! YANKO SKINCARE! YANKO SKINCARE!




Ish, tak serik serik. HAHA. Well, pompuan kan. Sape tak nak cantik? Yedokk? I tak mampu nak pegi facial setiap bulan mcm sesetengah pompuan. So, bergantung ngan skincare je la. Jaga sendiri. Huhu.

Ni la my skin time breakout tu. Ya, jijikssss... I know rightttttt.



My skin now. 

My own skin testimoni. Dah sebulan lebih pakai.


Yang pakai tudung purple tu baru sminggu or 2 minggu pakai. 


Ni diaaa. Banyak lagi kan even dah sebulan lebih pakai. 

Actually, I takut nak share ngan uols sebab I tak confident nak share. Takut effect dia macam skincare yang lain. Since I dah rasa trauma nak pakai skincare apa, I kena hati-hati this time. To be honest, skin I tak kena sangat skincare kat pharmacy. Heeeeeeeeee. Sebab kulit I akan jadi berminyak sangat-sangat! Betul apa orang cakap kot, nak pakai skincare ni depends ngan kulit gak. Contoh, orang suggest I pakai Cetaphil dulu. But nooo, tak sesuai pon ngan kulit I. Berminyak gila dibuatnya. Fair & lovely pon sama. Bukan nak condemn tapi yaaaa, ikot kulit kan. Masing-masing kulit berbeza, masalah berbeza.

Berbalik kepada Yanko. I dah lama dah usha Yanko ni. I tengok my friend, dia pakai Yanko lama dah.  Serious I cakap, kulit dia flawless gilaaaaa!!! Lobang-lobang, jerawat kat muka pon takda. Dia siap post gambar lepas cuci muka. Memang mantop skin diaaaa! Iols jeles. So, I gigih la google pasal Yanko ni. Cari gak "Yanko Skincare Bahaya" tapi tak jumpa. I tak puas hati even my friend cakap Yanko guna bahan organic. Hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan...memang gigih stalk si Yanko ni. Finally, tergugat jugak iman nak try Yanko.

Apa Yanko Skincare ni? Tak pernah dengar pon.

Yanko Skincare ni product dari Taiwan..

 
Ni amik dari website Yanko. Click kat gambar tu untuk besarkan gambar. 
The product of Yanko respect natural intelligence, combine valuable plant extracts and natural resources, select the best quality plant, the edge CR technology of France, with unique repair active ingredient, remove the melanin cells, reduce the dark spots.

Ni la Yanko Skincare. Dia ada trial set ngan set besar.

Yanko skincare ni ada 3 jenis actually: Basic, Hydra & Platinum. Tapi yang famous & recommended tu yang Basic.





Yanko ni best tau! Apa yang I suka pasal Yanko ni selain guna bahan organic?Meh I share:

1. Yanko ada "breakable" silver seal. 
Dorang memang betul-betul jaga product tu. So tak expose la ngan benda-benda yang meragukan, kan? 

2. Original Yanko ada provide "anti-false product" guideline kat dalam produk dorang. 
Uols boleh check samada produk yang uols dapat tu fake or tak. Yala, skarang macam-macam cara nak jatuhkan business orang kan? Repack, rebrand. 


3. Pencuci Muka Yanko bukan jenis sabun buku.
SABUN BUKU UNTUK CUCI MUKA IS A BIG NOOOOOOOO! Sekarang banyak skincare yang guna sabun buku as cleanser. Grrr. I tak berapa minat sebab menyusahkan. Penat nak potong kecik-kecik. Dah la tak elok untuk kulit. I ada google, banyak articles yang kata sabun buku tak elok untuk cuci muka. Sabun buku ni buat kulit kita kering. Ya, I sendiri pernah pakai sabun buku ni sebab dalam set skincare tuut. Memang kering pon sampai mengelupas pedih. Ni bukti napa Sabun buku tak elok:

Click kat gambar untuk zoom! 


SEEEEEEEEEE. TAK ELOK!

4. Day Cream Yanko ada SPF 25. 
Selain ada SPF 25 untuk protect your skin daripada sinaran mentari menyinari....... Texture day cream dia macam foundation. So tak payah dah tepek foundation. Lain la kalau u jenis mekap. I bukan jenis yang bermekap sebab tak reti. G pon mekap leceh nak cuci setiap kali nak sembahyang then mekap balik. Uish, my hubby mesti tak suka tuuu kalau meleceh. LOL.

5. Night cream Yanko tak melekit.
Kan yang krim melekit-melekit ni ada mercury kan? Yanko tak melekit pon. Texture dia sama macam skincare yang ada kat pharmacy. 

6. Mengandungi agen pelembab yang kaya dgn pati tumbuhan semula jadi, AHA, Vitamin A, C , E, dan pati pengaktif kulit.

KELEBIHAN YANKO SKINCARE

~ mencantikkan kulit dgn cepat
~ menghilangkan bintik2 hitam
~ menghilangkan bekas jerawat
~ menghilangkan jeragat
~ menghilangkan pigmentasi
~ merawat kulit berjerawat
~ membunuh bakteria pada kulit
~ memutihkan kulit dgn cepat ~ menegangkan & menggebukn
~ memudarkan parut jerawat
~ melicinkan dan menghaluskan ~ kulit putih seakan semula jadi
~ mengandungi SPF yang tinggi
~ kulit glowing walaupon tanpa mekap
.
BERAT YANKO SKINCARE:
Day cream: 15ml
Night cream: 15ml
Cleanser: 100ml

*
*
*
*
*
*
*
*

Namee Roslan yang blogger tu pon pernah pakai Yanko k! Heheeeeeeee. Tak caye? Ni bukti dia:









*
*
*

TESTIMONI YANKO SKINCARE


Customer ni baru pakai sebulan lebih. Jerawat dia dah mula mengering and kecut. 

1. 


2.


3. 


4. 


5. 


6.

7.


8. 


9. 


10. Magic Toner

11. Testimoni magic toner


Boleh usha kat my IG shop: @knnessa.shop okay! Nak beli Yanko, nak try Yanko, nak order Yanko... boleh order dari I, wassep jek: 018-8714008. Strictly no call! No calling2 okay. Heeee. I ada jual loose item gak. Kalau nak beli krim sahaja ke, cleanser sahaja ke. Boleh!

DON'T PANIC, IT'S ORGANIC


Saturday, July 23, 2016

Cara Pulihkan Kulit Rosak

Assalamualaikum

Entry yang awas aku dah buang set collagen plus ni memang dapat sambutan hangat sebab ramai jugak yang dah kena macam I. Kulit mula-mula flawless meletop but then hancur berkecai menggerutu jerawat kusam mengelupas...semua lah! Ramai yang dok tanya macam mana I revocer balik kulit I. Ada yang tanya kat FB, Twitter, IG. Jenuh nak jawab satu-satu naaaa. Time kulit sedih dulu, macam-macam cara I buat. G klinik kulit la, facial la. Tapi tak jalan. Last-last I rajinkan diri baca article, tengok youtube. Lama gak la nak tengok kesan. Dalam sebulan 2 bulan. Ntah. Tak ingat.


Yucksss. Ni effect lepas pakai skincare. 

Kiri: Sebelum pakai skincare
Tengah: Tengah pakai skincare
Kanan: Selepas pakai skincare



Ni sejarah hitam kulit I lepas pakai product Tuuuuuuuuuuut yang ada mercury. Memang hancur weh. Memang rasa down sangatMakin stress makin jadi! Yang atas kiri sekali, tu time pakai skincare tu laaa..memang flawless meletop! Then amik kau, dia jadi menggerutu macam kiri bawah then tumbuh jerawat batu macam yang kanan tu. 

Kulit I dah takde melanin dah kot. Huhu




Ok. Ni yang betul. I pakai Yanko skincare. Memang takde jerawat dah.  Kalau ada pon, seketul 2 je tumbuh. Biasala, hormon. LOL! Skarang kulit takde la flawless glowing, tapi Alhamdulillah dah tak menggerutu. Nak flawless glowing kene rajin minum air kosong, g facial treatment, amik suppliment, cucuk cucuk ke. LOL.

Nak order Yanko skincare, boleh whatsapp saya: 018-8714008. 

Meh sini I share kat blog ni pulak:

my skincare essentials

1. Cuci muka Pakai berus muka


Ni berus muka I pakai. Boleh beli kat mane2 kedai mekap biasa. Kat Daiso pon ada jugak. Kalau mampu, beli yang electronic. Macam iols malas nak spend $$$ on this. So beli yang harga RM15 ni jek. Before tau kewujudan berus muka ni, I pakai berus gigi soft bristle. Boleh jek. Tapi jangan pulak lepas gosok gigi hang gosok muka. Ew Ew Ew -___- Sediakan la berus gigi lain. Tapi tak puas lah. Ada je yang berus muka brand Pobling etc.

Reason: Buang minyak or anything yang melekat kat muka. Even kita dah basuh muka pon, tak bersih actually. Still melekat especially bila kita pakai foundation ke, bedak ke, cream ke kat muka ni. Memang tend untuk tersumbat la pori. So dengan berus muka ni, it cleans deeply. I dah buat experiment. Even dah basuh muka, bila lap pakai tissue still ada kotoran. Wet tissue or toner pon tak jalan. So, memang tak bersih la kalau basuh gitu jek.

Cara: Basahkan muka, letak cleanser sikit kat tangan then sapu kat muka, then berus. Then bilas.

One more thing, JANGAN KERAP CUCI MUKA. Cukup la 2 kali sehari. Before ni I ingat kerap cuci muka ni elok. Konon nak buang minyak. But then, yes, memang buang minyak. Bila muka kurang minyak, for sure muka kering. Then bila muka kering, nanti muka akan keluarkan minyak berlebihan.

Satu lagi, JANGAN PAKAI PENCUCI MUKA BENTUK SABUN / BAR SOAP. Sebab bar soap ni kuat, memang rosak kulit. Less soap, lagi elok. Ada orang recommend Cetaphil. I pernah pakai tapi tak lama sebab I tak suka dia macam langsung takde sabun. Muka I jadi berminyak. Sekarang I pakai Yanko Cleansing foam facial cleanser jek. Memang soft kat kulit.

Nak order, boleh whatsapp saya: 018-8714008.


Say NO to Bar soap / Sabun Buku

2. Pakai TONER!



Toner sekarang I pakai Magic Toner. Pernah gak try pakai toner jual kat watson/guardian. Tapi still ada peeling and pedih2. Maybe sebab harsh ingredients kot. Please Please avoid yang toner ada alcohol. Nak try magic toner ni, boleh ws i: 018-8714008

Reason: Cuci muka saje tak bersih. Even u pakai facial brush. Tak caye, cuba try! Hehe. Lagi satu, lepas cuci muka tu pori terbukak tau. So, kte tutup balik ngan toner. 

Cara: Lepas cuci muka, spraykan toner kat cotton pad. Then lap2 la kat muka. 

3. Tepek Bedak Sejuk


 


Bedak sejuk boleh je pakai bedak sejuk mana-mana. Sekarang I pakai Bedak Sejuk Mek Ana. Dulu time kulit sedih I pakai bedak sejuk yang biasa. Yang biji-biji putih. Lupa dah brand dia.

Reason: Orang dulu-dulu mana ada cream la apa la. Bedak sejuk je. Memang menyejukkan muka. Pakai tiap malam okay!

Cara: Pecahkan bedak sejuk tu, gaulkan skali ngan air. Kalau nak lagi elok, campurkan bedak sejuk + air + Madu. Then sapukan kat seluruh muka. Jangan sampai mata pulak.

4. Rajinkan diri tepek mask


 

pakai mask buat sendiri. Serbuk kunyit + Yogurt. Ramai orang tanya, tak kuning ke muka? TAK. Sebab dah gaul skali ngan yogurt. I pakai tiap malam (time nak sembuhkan kulit menggerutu jerawat batu dulu). Lepas pakai tu rasa flawless gila.

Reason: Orang india, before kawen dorang akan tepek serbuk kunyit gak. Serbuk kunyit ni mampu untuk buat kulit flawless.

Cara: Gaulkan serbuk kunyit + Yogurt sampai la jadi mask. Jangan cair sangat.
Kalau taknak yogurt, gantikan dengan Tepung kacang dhal. Salah satu laaa. Tepung kacang dhal buat kulit jadi lembut.

Kadang pakai mask lemon + honey. Buat sendiri jugak. Honey tu anti-bacteria. So, bila ada jerawat tu cepat je elok. Lemon tu mampu untuk putihkan kulit.

Nah, ni yang I dapat kat FB. Boleh gak try kat rumah. Click kat gambar untuk large view: 


5. Scrub muka


I tak pernah try scrub lain, I prefer pakai St Ives punye scrub. I pakai yang Apricot scrub. Suka sangat bau dia, then bila lepas pakai tu kulit rasa licin sangat. I dapat tau St Ives ni dari Youtube la. Ramai orang recommend.

Reason: Scrub ni untuk buang kulit mati. Scrub dengan kata lain Exfoliation / Exfoliate.

Cara: Lepas basuh muka ngan cleanser, I slalu pakai scrub. Tapi seminggu 2 kali je la. X elok kalau kerap sangat. Nanti muka kering pulok.

6. Lap Muka Pakai Tissue 

I prefer lap muka pakai tissue and not tuala! Why? Sebab tuala kot-kot ada kuman ke daki ke. Bayangkan, lepas lap itu ini kau pulak nak lap muka. Memang la kuman daki semua melekat kat muka. So, aku prefer pakai tissue bila nak keringkan muka.

oh ya, sebelum I lupa...kalau uols nak tukar skincare, jangan terus tukar. Kena rehatkan kulit dulu for a week or 2 weeks. Bebas. Biarkan kulit bebas. Kalau tak, that's why la kulit tumbuh jerawat menggerutu...sebab kulit terkejut. LOL. So, jangan okay!

7. Pakai Soothing Gel


I pakai FaceShop Jeju Aloe 99%. I pakai ni time malam jek. Since I pakai Yanko, i selang selikan. I dah tanya orang kat kedai tu, kalau kita ada pakai serum or night cream cane nak apply. Boleh campur tak. Dia cakap kena selang seli. Contoh: malam ni pakai yanko night cream, malam esok i pakai gel ni. I suka bau diaaaa. Sangat fresh. Ni pon elok untuk tepek kat muka time sunburn. Memang sejuk jek. Don't worry, tak melekit pon. 

Reason: Untuk lembapkan kulit. Kalau kulit kering sangat tu, g la apply. Mengelupas ke, try pakai ni.

Cara: Ni cara i. Lepas cuci muka, apply toner, I akan apply ni. Time malam jek. Member i apply ni before dia nak make up. 

* * * * * *


Like I said earlier, I pakai Yanko skincare jek. Ni bukan product local tapi dari Taiwan. So kalau nak order, please whatsapp me: 018-8714008. Dapatkan yang original dari I k. 

So, tu je la tips yang I nak share kat sesape yang ada masalah kulit macam I.  Memang banyak JANGAN sebab yela, kata nak repair kulit kan? Hihi. Lagi satu, minum air kosong. .. flush out smua toxin2 dalam badan.



* * * * *

Tadaaaaaaaa. This is my skin now! Hasil daripada Yanko Skincare. Hehehe



Sekian, Thank you.








Nak order Yanko skincare, boleh whatsapp: 018-8714008