Tuesday, August 12, 2014

Skin Update: August 2014

Assalamualaikum

Sampai sekarang, ramai yang dok tanya my skin condition ni macam mana. Well, to be honest.....skin i belum pulih 100%. Sedih sangat sangat sangat. Dah la jerawat takleh hilang. Menggerutu jek. Sekarang I pakai pencuci muka OXY yang ada Salicylic Acid je and Neutrogena Oil-Free Moisture for combination skin. I dah buat banyak research macam mana nak get over it. Rasanya dah beratus kali gak kot I update pasal ni. Benda yang sama je kan? LOL. I banyak buat research tapi malas pulak nak update kat blog ni. Hari tu for once je pegi facial treatement. Takde mase sangat nak buat facial treatment. Sigh! I need to do facial treatment more often!

1. Kena rajin scrub muka! At least once a week. TAPI takleh selalu sangat ok! I prefer St. Ives punye scrub. Lepas pakai rasa licin je muka. Try tengok kat youtube. Ramai yang recommend St. Ives ni!





2. Kena rajin pakai moisturiser. Seperti yang tertera kat atas, I pakai Neutrogena Oil-Free Moisture for combination skin. Moisturiser ni I selalu salah anggap dulu. I ingatkan moisturser ni akan buat kulit kita berminyak. TAPI actually it's not. Jangan pilih yang oily. Pilih yang oil-free or water-based. Moisturiser ni sangat penting. Kena apply before we put on make up or day-cream or night cream.



3. Pakai home-remedies. I pakai lemon + madu. BAIK untuk muka. Jadikan mask. Kadang-kadang kalau rajin, I pakai putih telur as mask. Letak tissue kat muka, then sapu putih telur. Then, buatla macam mask. Biarkan dalam 30 mins.




Tercabut segala whitehead.

4. Elakkan cuci muka dengan terlalu kerap. Dulu, ingatkan cuci muka dengan kerap ni elok sebab muka bersih and hilangkan minyak TAPI itu silap! Cuci muka terlalu kerap boleh menyebabkan minyak semula jadi kat muka ni kurang, so that's why bila muka terlalu kering akibat kerap sangat cuci, it will actually produce more oil. Pencuci muka, I pakai OXY. I nak cari yang Neutrogena Oil-Free Acne Wash tapi susah nak cari!!!!!!!!

Image sources: Google Image

My skin now: August 12, 2014

My skin transformation! LOL

My skin after wash


My skin during hari raya 2014

My skin during final exam on July 2014





My skin after I stop using CPVE

My skin after I stop using CPVE

My skin selepas pakai bedak sejuk! 

Haaaa....puas hati ngan skin update kali ni? Still ramai yang dok PM i. So, ni diaaaa. Jawapan untuk soalan kamu semua :)

Skin tak 100% recovered lagi maybe sebab faktor hormon? Or stress sebab I student! Grrrr....Student tak cukup masa nak tido and tak ckup masa nak g buat facial treatment and tak cukup duit nak beli product mahal-mahal sebab buku text je pon dah cukup mahal. Sekian. 

By the way, I terjumpa benda ni kat Youtube. Dulu skin dia teruk macam I. Sekarang lepas pakai product Acne.org ni terus pulih! Problem dia sebijik macam I. Macam-macam product dah guna. Hampeh. Tapi Acne.org ni berkesan. Ni dia tunjuk skin kat video, which is takleh nak edit pakai camera360. Kalau la product ni ada jual kat Malaysia, nak je aku beli! 


Kbye :)