Monday, May 26, 2014

Skin updated: May 2014

LOL. Title sangat lah krik krik. Actually I tengah busy sekarang. Tengah buat assignment terus terbabas pegi blogger ni plak. Time busy la mengada nak update blog. Cuba kalau time free, memang tak la aku nak terbabas kat sini.

Ni I nak update pasal skin I ni ha. Ramai yang dok tanya I macam mana perkembangan skin I sekarang sejak pakai product ^#%$*@&! tu. Tak sangka feed naik mendadak sejak I tulis entry tu! WOW! Awesomeeee. Thanks uols sebab sudi baca. Saje nak share experience sebelum orang lain kena kan? Biar I buat experiment sendiri. LOL. Thanks sudi comment, bagi suggestion, recommendation etc. Really appreciate that.

Sekarang I still trauma. Trauma nak pakai product skincare ni. Iklan kemain, ayat-ayat cinta manis memang terpikat I uols untuk beli. To be honest, skin I tak putus-putus naik jerawat. TAK PERNAH PUTUS NAIK JERAWAT. Lemme show u:

Nak compare ngan skin aku dulu, memang ...... hmmmm...Wish to have my skin back eventho tak la flawless tapi takde jerawat teruk macam sekarang pon -__-


Oleh kerana tangan I ni gatal nak kopek muka, tu la jadi berbekas. Geram tengok biji-biji halus naik kat muka. Bila kopek, jadi jerawat batu. Perghhhhhh! Seriously, I belum jumpe solution lagi macam mane nak hilangkan. Wudhuk? Jangan la gitew. Kite pon ade berwuduk. Orang kata, nak hilangkan jerawat ni just letak ice kat muka. Tak pon pakai bedak sejuk. Before I busy ngan studies ni, I rajin nak belai muka ni ngan bedak sejuk + madu. Madu orang cakap ubat gak kan. Memang berkesan. Memang kurang jerawat. It's just that since I busy nak mam ni, I just malas nak belai muka dulu. Studies lagi important dari belai muka kot. Kot laaa..Kot. Eh, statement tak boleh blah. 

Selain malas nak belai muka, aku stress kot. Study degree tak macam yang aku expect. Sangat tough bila ko tak prepare 100% mentally and physically. Tak stress pon hormon kot. Tak pon memang sebab long-term effect product ^@%#&#^! tu. 
Ni skin I sebelum pakai bedak sejuk + madu. 
I sangat-sangat trauma okay! Sangat low self-esteem. Low self-confidence, low confident level. 


Pic atas ni lepas try tepek bedak sejuk + madu. Ok sket kan. 
Pic bawah tu pulak lepas I salah pakai cleanser. Bukan salah, tapi memang sengaja cari pasal nak tukar. Since I student, I tak mampu lagi nak pakai mahal-mahal. I pakai Eucerin then tukar Aiken. Memang cari pasal. Btw, I TAK NAK harapkan duit orang tua untuk bajet diva nak pakai mahal-mahal. I mintak memang confirm dapat  (Pfftttt) tapi kesian orang tua kan. Cukup-cukup la kena pampered. Daddy's girl la katakan. Ok. Enough membebel. Grrr.

Sebelum muka ok sikit tu, I try macam-macam cleanser. Oh yeah. Tak serik-serik!! I try macam yang orang recommend. Yela, dah desperate sangat kan. I tak nak pakai sabun buku tu. Ada yang komen cakap sabun buku PH tak balance. I try CETAPHIL cleanser. Memang soap free tapi terlebih soap free macam tak pakai pape jek. Muka I jadi berminyak. So, CETAPHIL: OUT!

Ni dalam RM 20+. Available kat Watson, Jusco, Guardian or any other pharmacy. 

Then I try Aiken Tea Tree oil cleanser. Orang kata Tea Tree Oil tu berkesan untuk buang jerawat. Aku buat research gak la sejak aku kena ni. Bila aku try, perghhhh makin naik jerawat ada la. Oh yeah, orang kata 1 month baru boleh tukar-tukar product kan? So aku ikut la. Aiken ni bersabun sangat. Ada orang komen kat previous entry cakap kalau banyak sabun tak elok. TEA TREE OIL: OUT!

Aku tak ingat how much. Tapi tak semahal Cetaphil ngan EUCERIN. Boleh dapat kat Jusco, Watson, Guardian etc gak. 

Lastly, product yang aku puas hati selain bedak sejuk+madu, aku pakai EUCERIN cleanser. 

Aku sangat puas hati ngan Eucerin. Mahal gak la for me. Dalam RM 39 macam tu. Kesian parent aku. Huhu

Once again, bukan nak condemn or promote, aku just nak share. It depends gak la ngan skin type korang. Kalau berkesan, untunglaaaa. 

Related entry:





updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Even NameeRoslan pon pernah pakai Yanko ni. Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order Yanko original, boleh whatsapp saya: 
018-8714008

 


14 comments:

  1. Salam. Ni nak cerita sikit. Sama la kita. Stop pakai cpve muka naik jerawat sikit. Tapi nasib baik saya guna neutrogena deep clean. But for you, saya cadangkan guna simple yg kaler hijau for first stage. Lepastu guna t3 mycin/dalacin t/benzoyl utk jerawat. Insyaallah boleh hilng jerawat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau muka berminyak pun pakai simple hijau jugak ke lepas kene produk bermerkuri ni?

      Delete
  2. Salam sis nak tanya, yang pati ibu putih tu boleh pakai kan? Does it effect anything?

    ReplyDelete
  3. hi sis ! suka baca blog u . :) btw, u dh try sensual plus serum? mybe blh bantu utk repair skin you. tp pstikan beli drpd agen yg sah sbb i baru dpt khabar yg serum tu dh ada yg fake. tak tau betul ke tak.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. i pon suggest u guna simple kaler hijau.. of my own experience sgt2 trauma bila tetiba jerawat naik then susah giler nk kecut/hilang paling teruk ada PARUT.. try la.. i juz guna pencuci je.. juz simple cleanser sahaja.. better drp produk skang yg testimoni yg kaww..kaww..

    ReplyDelete
  6. haduhh mmg naseb badan la ni, tgk gambar u tu jer dh sama ngan gambor2 jerawat i, tension nyee..

    ReplyDelete
  7. huhu ..takot la dgn produk2 yg dah belambak2 .skang tgah pakai skincre dri thailand n xde kkm...google2 org ckp nourain skincare bgus n ada kkm..produk malaysia..skang tgah stop nite krim muka jd kasar.n gatal kadang2...2 tandanya xok la kan...i nak try nourain..mane tau ok u bleh try skali..kan...

    ReplyDelete
  8. Cetaphil bagus. Setahu sy sbun yg mngeluarkn buih mmg mngndungi bhn kimia. Makin byk buih mkin byk lh bhn kimia nya. Klu nk cri sbun muka cri yg x brbuih mmg selamat di gunakn.

    ReplyDelete
  9. Sy dulu pun mcm ni jgk sis. The best solution mmg kene buat treatment sembuhkn pori2 tersumbat dgn facial. Cari la mana2 facial treatment yg ada buat. Banyak sis. Then baru pakai produk yg sesuai. skrg ni sy gune mary kay. Sy dh buat n it worked!! Sis try jgk la..

    ReplyDelete
  10. Aik? Guna aiken x elok? Laaa bru nk guna. Cm na ni sya tkut la ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tersalah pakai sabun dan muka terus naik jerawat.. then aiken la dpt kurg kan jerawat .. skrg licin .. alhamdulillah

      Delete
  11. berapa hrga Yanko tu ye?

    ReplyDelete

NO HATERS ALLOWED.
Haters + Anonymous = Chickens.