Friday, February 14, 2014

AWAS! AKU DAH BUANG SET COLLAGEN PLUS VIT E!

Assalamualaikum

Title entry kali ni memang superb!!! First of all, aku nak mintak maaf. Bukan sengaja nak menjatuhkan business orang tapi aku just nak selamatkan orang...mangsa-mangsa yang nak cantik nak putih gebu. Seriously aku DAH BUANG! Dah taubat xnak pakai lagi dah! Sebelum ni, memang aku x percaya yang product ni ada mercury. Pernah aku terbaca, short term effect memang x nampak tapi long term tu akan ada hasilnya!

Seperti yang uols baca kat my previous entry, memang nampak hasilnya kan? Kulit I jadi licin halus putih gitew. Pegi mana-mana semua dok tegur kulit aku putih bersih. *Bangga idong kembang*. Sampai cina pon cakap "amoi putih dari saya laaa amoi".

Sekarang aku dah taubat. Mula-mula tu naik jerawat halus bintik-bintik kecil. Aku biarkan. Aku pakai gak cream tu. Before naik jerawat halus tu, aku asyik escape je nak apply night cream sebab MALAS. So, aku nekad nak pakai day cream ja sebab kulit aku nampak flawless gila. Tak payah pakai bedak or foundation pon. Memang xleh hidup tanpa day cream collagen plus vitamin E tu la.

Aku pernah baca article. Ada article tu cakap once kita stop pakai skincare tu, nanti kulit jadi rosak. Mungkin sebab tu kot. YAAAA. KULIT AKU DAH ROSAK! Orang kata product COLLAGEN PLUS VITAMIN E tu ad MERCURY! Betul la kot. Aku x tau tapi ramai yang dok kata product ni ada mercury. Krim ni pon takde Kelulusan KKM. Aku pakai CPVE ni since September 2013 tak silap. Kesan cerah flawless memang tak sampai sebulan...tapi kesan KULIT ROSAK...tunggu jeeeee lama-lama -__-

Ni kulit aku sekarang. February 2014. 
Told ya, kulit aku naik bintik-bintik. Aku nak pecahkan pon xleh -___-


* * *
Bawah ni testimoni aku sendiri lepas pakai Set Collagen Plus Vitamin E
Kiri kulit lepas pakai Set Collagen Plus Vitamin E. 


memang berkesan kan? flawless gilaaa kulit babe! TAPI short term je. Long term kulit jadi rosak 
-___-


Seriously. Orang nak cakap apa, cakap la. Aku da tobat xnak pakai CPVE lagi dah. Nanti mesti korang akan cakap aku beli yang tiruan or blablabla. Aku dah repeat order banyak kali gak. So aku tau bandingkan mana tiruan mana ori okkkkkk. Dah dah. Xmo dah!

lantak la hang nak cakap i beli tiruan ke ape ke, memang sah-sah product ni beracun! Night cream ke, day cream ke, sabun ke. Semua sama jek. Memedihkan mukaaaaa!

Ni aku ambik dari blog pinkylaptop.blogspot.com Dia ada tulis pasal ciri2 cosmetic yang ada mercury. Nak tau lebih lanjut, just click on her blog. No wonder la cepat je aku dapat kesan putih gebu tu. Lepas kulit aku mengelupas teruk, terus kulit jadi ok.

1)Melekit-lekit.Sapu kat muka pun bkn main susah nak ratakan. (night cream CPVE tu melekit)
2)Tidak Homogen. Kalau kita biarkan krim tu,akan nampak lapisan minyak terpisah dari lapisan yg padat. 
3)Kulit putih segera. Tagline kulit cerah dalam penggunaan seminggu. nampak beno nipunya. Pakai banyak merkuri memangla laju je kulit putih. Putih nye plak lain mcm,bukan putih natural. Biar lambat putih asalkan selamat. 
4)Xda langsung jerawat nak tumbuh. Jangan cepat happy bila ni terjadi. Sebenarnya kulit epidermis(lapisan kulit yg paling ats sekali) dah rosak. Kulit dah ROSAK tu dah hilang protein dan melanin yg sgt la penting untuk melindungi kulit dari sinar uv. Dan kenapa jerawat dah xnak tumbuh adalah sebab kuman/bakteria pun xsudi nak duduk tempat yg dah rosak. Nyamuk pn buat derk je. 
5)Bau logam. Merkuri ialah logam berat yg berbentuk cecair. So bau logam bau dia kuat menyengat,kalau wangi pun maybe dia dah dicampur dgn parfum(pewangi). 
6)Warna kebiasaanya berwarna putih-kuning. Krim siang kuning,krim malam putih. Tapi xsemua lah produk nak ckp ada merkuri,tapi wajib diragui. So google sebelum nak try2 guna produk kosmetik. 
7)Berkilau blink2. (Yes! night cream CPVE memang berkilau. Shine bright like a diamond). Tekstur kosmetik yg ada mercury ni berkilau2,kilat2 sikit. Cuba tengok kat kulit lepas pakai tu ada x kilat2. Ingat! mercury adalah logam sbbtu dia berkilat. 
8)Bila stop pakai,bintik2 tumbuh kat muka,gatal2.Lama2 kulit jadi kehitaman dan kusam lebih teruk daripada sebelumnya. (Yes! ni memang kesan kat muka aku skarang. Putih maintain...just bintik-bintik makin berbintik-bintik kat muka. Aku sendiri tengok pun geli)
9)Kulit sensitif dengan matahari.Kena matahari kejap je pun dah merah dan rasa terbakar.

Blog ni: shawluver.blogspot.com pon ada post entry pasal Set Collagen Plus Vitamin E ni bahaya.


Sodium Laurenth/Lauryl Sulfate. 
1. It is a known skin irritant.
3. It is actually a pesticide and herbicide.
4. It emits toxic fumes when heated.
5.  It has corrosive properties.
6.  Long-term permeation of the body’s tissues.  A study from the University of Georgia Medicine showed that SLS had the power to permeate the eyes, brain, heart, and liver.
7.  It’s an eye irritant.
8.  Nitrate and other solvent contamination.
9.  Manufacturing process is highly polluting, emitting cancer-causing volatile organic compounds, sulfur compounds, and air particulates.
10.  It helps other chemicals get into your body.  



1.MIDAZOLIDINYL UREA AND DIAZOLIDINYL UREA
Ini adalah kandungan yang paling umum digunakan untuk bahan pengawet setelah parabens. Bahan utamanya adalah formaldehida, yang dikenal untuk mengawetkan mayat, dan sangat berbahaya bagi kesehatan manusia. Dapat menyebabkan dermatitis (radang kulit), luka bakar, inflamasi, dan pengeluaran air mata. 
2. METHYL AND PROPYL AND BUTYL AND ETHYL PARABEN (Kandungan dalam Krim)
Digunakan sebagai penghambat pertumbuhan bakteri dan untuk memperpanjang batas waktu kadaluarsa produk. Meskipun diketahui beracun, namun kandungan ini masih banyak digunakan. Efek yang mungkin terjadi adalah timbul banyak reaksi alergi dan ruam kulit. 
3. PETROLATUM
Hindari petrolatum atau parfum berbahan petrolatum, karena ini merupakan sebuah byproduct dari produksi minyak bumi atau bensin. 
4. PROPYLENE GLYCOL
Idealnya, ini adalah gliserin sayuran yang dicampur dengan alkohol yang terbuat dari gandum. Propylene Glycol ditemukan pada beberapa produk kosmetik dan pembersih wajah. Zat ini dapat menyebabkan kemerahan pada kulit dan dermatitis kontak. Bahkan penelitian terakhir menunjukan bahwa zat ini juga dapat merusak ginjal dan hati. 
5. PVP/VA COPOLYMER
Zat kimia yang hasil keluaran minyak bumi ini digunakan pada produk hairspray dan kosmetik lainnya. Dianggap dapat beracun, karena partikel-partikelnya dapat menyebabkan masuknya benda asing pada paru-paru orang sensitif. 
6. STEARALKONIUM CHLORIDE
Stearalkonium klorida dikembangkan oleh industri kain sebagai pelembut kain. Namun, zat kimia ini juga terkandung dalam kondisioner dan krim rambut. Bahan ini dapat menyebabkan reaksi alergi. 
7. SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
Zat sintetis ini biasanya digunakan pada produk sampo untuk membersihkan dan menciptakan banyak busa. Efek yang ditimbulkan zat ini adalah iritasi pada mata, ruam kulit, rambut rontok, ketombe pada kulit kepala dan reaksi alergi. Sering kali kandungan zat ini disamarkan dalam pseudo-kosmetik alami dengan penjelasan dalam tanda kurung “berasal dari kelapa.” 
8. SYNTHETIC COLORS
Bahan sintetis warna diyakini sebagai penyebab kanker. Jika dalam produk kosmetik tertera kandungan ini, jangan sekali-kali menggunakannya. 
9. SYNTHETIC FRAGRANCES
Wewangian sintetis yang digunakan dalam produk kosmetik mengandung sebanyak 200 zat kimia berbahaya. Bila Anda menggunakan produk wangi maka semua bahan kimia berbahaya bisa diserap dalam aliran darah melalui kulit. Bahan kimia ini dapat mengakibatkan efek samping seperti sakit kepala, pusing, ruam, hiper-pigmentasi, kekerasan batuk, muntah dan iritasi kulit. 
10. TRIETHANOLAMINE (Kandungan dalam krim)
Sering digunakan dalam kosmetik untuk mengatur PH dan sebagai dasar bagi banyak produk pembersih. TRIETHANOLAMINE dapat menyebabkan reaksi alergi, termasuk masalah mata dan kekeringan pada rambut dan kulit. Bisa beracun jika diserap ke dalam tubuh dalam jangka waktu yang panjang.

Korang nak cakap apa cakap laaa...mungkin product ni xde mercury. Aku x tahu. Yang penting aku dah tak nak pakai! Yang penting product ni takde Kelulusan KKM. Untuk list-list product yang anda patut elak, sila terjah sini  Cancellation of Notification of Cosmetic Products

Untuk senarai kandungan yang merbahaya dalam kosmetik, baca kat sini: The harmful side effects of your beauty products

1. DEA – affects fetus development (terkandung dalam sabun CPVE)
2. Parabens - may cause breast cancer (terkandung dalam krim)
3. Triclosan - may cause hormone disruption and antibiotic resistance
4. Fragrance – can cause allergic reactions/migraines/asthma
5. Mercury – can cause kidney, vision, hearing, nervous & immune system damage (maybe terkandung dalam krim)

Once again, aku mintak maaf kalau terkasar bahasa etc. Bukan nak tutup periuk nasi orang. Dulu aku pon x caye ngan product ni. Aku tengok member aku flawless je kulit tu la aku interested nak try gak. Dulu aku pon x caye orang kata product ni bahaya tapi aku DEGIL. Nak cuba gak selagi belum kena, kita takkan tau kan. Yang pakai product ni takde effect pape, maybe nanti-nanti akan ada effect. Cepat atau Lambat sahaja.

Yang dok cakap pakai air wuduk je tu takyah la OVER sangat sampai macam tu sekali. Jangan judge orang sembahyang ke tak. I pompuan. Yang baca ni pon mesti ramai pompuan. Pompuan kena la jaga kulit kan. Dulu aku pon malas nak jaga kulit. Aku start jaga kulit ni pon sebab orang yang aku sayang suruh...papa i, tunang i. Kalau untuk aku sendiri, memang aku tak jaga la kulit ni. 

Terpulang lah nak percaya atau tak. Sekian.

Related post:



# # # # # # # 

updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Even NameeRoslan pon pernah pakai Yanko ni. Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order Yanko Original, boleh whatsapp saya: 018-8714008

 



Ni kesan daripada YANKO skincare. Even lambat nak tunggu pulih tapi berkesan.




Set trial: RM 30.00 (Tahan 2 minggu)
Set basic: RM 140.00 (Tahan 3-5 bulan)
Harga exclude postage!

Order, whatsapp: 018-8714008