Friday, August 29, 2014

Strong women for airmen!

Sape partner-partner airmen kat sini? Mesti korang ni cekal, tabah and kuat kan? Ktorang makan hati banyak, kan kan kan? Banyak kali nangis bukan sebab lemah tapi hati ni dah terlalu kuat untuk bertahan. Bukan semua perempuan boleh kekal and bertahan ngan airmen ni. My guy, dia keje TUDM. Long distance jugak. First kenal time dia posting Kuching.

I've never thought that our relationship still remain strong until now. Sooooooooo many ups and downs that I've faced. Sangat banyak makan hati. Dalam makan hati tu, tu la yang ajar I untuk jadi lebih matang. Mula-mula kenal, memang I took it personally tapi dah kenal lama macam ni, Alhamdulillah I faham and boleh bertahan. Allah je tau apa yang I lalui. Sangat berat ujian kalau dengan airmen ni. Kita kena percaya each other and take care of each others' hearts.

Ni gambar our first met. On March 2013. Ktorang kenal through Instagram actually. 


I tau tentera-tentera ni miang sket. LOL. Just saying the truth anyway. Sweet talkers. SO, I cakap kat dia, I tak nak hubungan yang sia-sia. I tak nak u permainkan I. I tau laki-laki macam u ni suke permainkan perempuan. So, I distance myself for a while.

Dia sangat annoying actually. Time I reject dia, dia send pics ngan awek lain. I was like "lantak kau la. Aku takde perasaan pon kat kau". But then, dia tak pernah give up nak kenal I. Dia kejar I. I cakap kat dia, kalau nak kat I, tell your parents. Tengok-tengok, dia bagi tau parent dia! Ooh ok...this guy is serious. Dia pegi sent pic I kat parent dia mintak restu. Then, on September 2013, parent dia datang merisik. 

   
Alhamdulillah.

Parent dia sangat cool! Sangat best! Syukur Alhamdulillah for that. Dorang sangat-sangat supportive and memahami. Abah dia pernah bagi tau kat my guy ni. Yang.... "kalau u betul-betul suke that girl and nak memperisterikan dia, baru send gambar. Kalau just for fun tak payah."

On 2nd August, 2014....we are officially engaged! Alhamdulillah :) Tak sangka dapat bertahan dengan dia. Suka duka yang weols tempuh together-gether. Berbaloi. Berbaloi berhempas pulas bertahan, menunggu, bersabar. Alhamdulillah ^^



Abah dia pernah bagi tahu yang I'm the FIRST GIRL yang dia send pic kat abah. wow -_-


Ni pics time teman dia wing nite. 

I pernah terfikir, kalau dengan dia ni mesti susah nanti. Sedih. Sebab dia posting sekejap-sekejap. Sekejap ke hilir sekejap ke hulu. Mesti susah nak jumpa. Since dapat restu dari kedua-dua orang tua ktorang, Alhamdulillah ktorang senang berjumpa. Since then, I teman dia mana-mana dia pergi. Hehe. 

Ouh. So sweet :')


Time ni I merajuk ngan dia sebab dayummmmmmmm dia terkantoi. 

Tapi, still dia kejar I. I believe that kantoi macam mana skali pon, kalau dia jodoh kita, ramai macam mane pon betina "sunsun", kalau dalam luf mahfuz nama NISA NIZAM dah tertulis, tetap akan kekal until jannah :')

And I believe that, awek-awek desperate yang tak tahu malu layan laki orang tu just for fun. Pakai buang jek. Kalau serious, dia bawak jumpa parent ok? AND NOT EXCUSES. You kacau tunang orang dah berdosa besar tau? Apatah kacau suami orang. Well, what goes around comes around. 

Time ni I teman dia sword bearer. 

Time ni teman dia kat KLIA sebab dia nak posting ke Labuan. 

Time ni pon teman dia pegi KLIA hantar dia. 


Time ni dengan family dia. Hantar dia pegi Kuantan pulak. 

Time ni, ktorang pegi beli barang hantaran. Yes, barang hantaran. 

Serious tak sangka I boleh bertahan ngan dia ni. Dia ni quite a "pain in the ***" jugak la. Banyak yang I belajar sejak kenal dia. I jadi stronger and more patient, more independent. Pernah once tu, dia macam nak tak nak layan I. Busyyyyy je memanjang. Dulu, I selalu bash dia. Sekarang, I blajar sabar. One day, tahap kesabaran I nak meletop....bila I nak serang dia tu, tetiba dia call suruh doakan dia sebab dia ada exam flying. I was like "homaigad...nasib baik tak serang. kesian dia"

Nak tau nape dia tak layan? Kalau orang lain dah pikir dia ada awek lain ke ape kan? I..tipu la tak fikir macam tu. Tapi tu dulu la. Dia busy sebab buat map. Sampai pukul 3 pagi. Grrrr. Kesian sampai demam-demam. Tu la, kalau dapat awek yang tak faham kerja dorang ni, mesti stress. Yes, keje dorang ni tak macam orang lain. Office hour etc. 

So, those airmen partners out there, be strong, stay strong! Yang betina-betina lain yang menyemak between u tu, just ignore them. Real man can't be stolen kan? Those girl yang nak merampas pon, what goes around comes around. That's karma. Just don't be that desperate nak amik laki orang okay? Hehe

P/s: Kalau that guy sweet talk macam mana sekali pon, kalau dia tak introduce u kat parent dia mintak restu, takde gunanya. Kalau nak tau dia serious, dia akan bagi tau parent dia :')

Tuesday, August 12, 2014

Skin Update: August 2014

Assalamualaikum

Sampai sekarang, ramai yang dok tanya my skin condition ni macam mana. Well, to be honest.....skin i belum pulih 100%. Sedih sangat sangat sangat. Dah la jerawat takleh hilang. Menggerutu jek. Sekarang I pakai pencuci muka OXY yang ada Salicylic Acid je and Neutrogena Oil-Free Moisture for combination skin. I dah buat banyak research macam mana nak get over it. Rasanya dah beratus kali gak kot I update pasal ni. Benda yang sama je kan? LOL. I banyak buat research tapi malas pulak nak update kat blog ni. Hari tu for once je pegi facial treatement. Takde mase sangat nak buat facial treatment. Sigh! I need to do facial treatment more often!

1. Kena rajin scrub muka! At least once a week. TAPI takleh selalu sangat ok! I prefer St. Ives punye scrub. Lepas pakai rasa licin je muka. Try tengok kat youtube. Ramai yang recommend St. Ives ni!





2. Kena rajin pakai moisturiser. Seperti yang tertera kat atas, I pakai Neutrogena Oil-Free Moisture for combination skin. Moisturiser ni I selalu salah anggap dulu. I ingatkan moisturser ni akan buat kulit kita berminyak. TAPI actually it's not. Jangan pilih yang oily. Pilih yang oil-free or water-based. Moisturiser ni sangat penting. Kena apply before we put on make up or day-cream or night cream.



3. Pakai home-remedies. I pakai lemon + madu. BAIK untuk muka. Jadikan mask. Kadang-kadang kalau rajin, I pakai putih telur as mask. Letak tissue kat muka, then sapu putih telur. Then, buatla macam mask. Biarkan dalam 30 mins.




Tercabut segala whitehead.

4. Elakkan cuci muka dengan terlalu kerap. Dulu, ingatkan cuci muka dengan kerap ni elok sebab muka bersih and hilangkan minyak TAPI itu silap! Cuci muka terlalu kerap boleh menyebabkan minyak semula jadi kat muka ni kurang, so that's why bila muka terlalu kering akibat kerap sangat cuci, it will actually produce more oil. Pencuci muka, I pakai OXY. I nak cari yang Neutrogena Oil-Free Acne Wash tapi susah nak cari!!!!!!!!

Image sources: Google Image

My skin now: August 12, 2014

My skin transformation! LOL

My skin after wash


My skin during hari raya 2014

My skin during final exam on July 2014





My skin after I stop using CPVE

My skin after I stop using CPVE

My skin selepas pakai bedak sejuk! 

Haaaa....puas hati ngan skin update kali ni? Still ramai yang dok PM i. So, ni diaaaa. Jawapan untuk soalan kamu semua :)

Skin tak 100% recovered lagi maybe sebab faktor hormon? Or stress sebab I student! Grrrr....Student tak cukup masa nak tido and tak ckup masa nak g buat facial treatment and tak cukup duit nak beli product mahal-mahal sebab buku text je pon dah cukup mahal. Sekian. 

By the way, I terjumpa benda ni kat Youtube. Dulu skin dia teruk macam I. Sekarang lepas pakai product Acne.org ni terus pulih! Problem dia sebijik macam I. Macam-macam product dah guna. Hampeh. Tapi Acne.org ni berkesan. Ni dia tunjuk skin kat video, which is takleh nak edit pakai camera360. Kalau la product ni ada jual kat Malaysia, nak je aku beli! 


Kbye :)

Monday, May 26, 2014

Skin updated: May 2014

LOL. Title sangat lah krik krik. Actually I tengah busy sekarang. Tengah buat assignment terus terbabas pegi blogger ni plak. Time busy la mengada nak update blog. Cuba kalau time free, memang tak la aku nak terbabas kat sini.

Ni I nak update pasal skin I ni ha. Ramai yang dok tanya I macam mana perkembangan skin I sekarang sejak pakai product ^#%$*@&! tu. Tak sangka feed naik mendadak sejak I tulis entry tu! WOW! Awesomeeee. Thanks uols sebab sudi baca. Saje nak share experience sebelum orang lain kena kan? Biar I buat experiment sendiri. LOL. Thanks sudi comment, bagi suggestion, recommendation etc. Really appreciate that.

Sekarang I still trauma. Trauma nak pakai product skincare ni. Iklan kemain, ayat-ayat cinta manis memang terpikat I uols untuk beli. To be honest, skin I tak putus-putus naik jerawat. TAK PERNAH PUTUS NAIK JERAWAT. Lemme show u:

Nak compare ngan skin aku dulu, memang ...... hmmmm...Wish to have my skin back eventho tak la flawless tapi takde jerawat teruk macam sekarang pon -__-


Oleh kerana tangan I ni gatal nak kopek muka, tu la jadi berbekas. Geram tengok biji-biji halus naik kat muka. Bila kopek, jadi jerawat batu. Perghhhhhh! Seriously, I belum jumpe solution lagi macam mane nak hilangkan. Wudhuk? Jangan la gitew. Kite pon ade berwuduk. Orang kata, nak hilangkan jerawat ni just letak ice kat muka. Tak pon pakai bedak sejuk. Before I busy ngan studies ni, I rajin nak belai muka ni ngan bedak sejuk + madu. Madu orang cakap ubat gak kan. Memang berkesan. Memang kurang jerawat. It's just that since I busy nak mam ni, I just malas nak belai muka dulu. Studies lagi important dari belai muka kot. Kot laaa..Kot. Eh, statement tak boleh blah. 

Selain malas nak belai muka, aku stress kot. Study degree tak macam yang aku expect. Sangat tough bila ko tak prepare 100% mentally and physically. Tak stress pon hormon kot. Tak pon memang sebab long-term effect product ^@%#&#^! tu. 
Ni skin I sebelum pakai bedak sejuk + madu. 
I sangat-sangat trauma okay! Sangat low self-esteem. Low self-confidence, low confident level. 


Pic atas ni lepas try tepek bedak sejuk + madu. Ok sket kan. 
Pic bawah tu pulak lepas I salah pakai cleanser. Bukan salah, tapi memang sengaja cari pasal nak tukar. Since I student, I tak mampu lagi nak pakai mahal-mahal. I pakai Eucerin then tukar Aiken. Memang cari pasal. Btw, I TAK NAK harapkan duit orang tua untuk bajet diva nak pakai mahal-mahal. I mintak memang confirm dapat  (Pfftttt) tapi kesian orang tua kan. Cukup-cukup la kena pampered. Daddy's girl la katakan. Ok. Enough membebel. Grrr.

Sebelum muka ok sikit tu, I try macam-macam cleanser. Oh yeah. Tak serik-serik!! I try macam yang orang recommend. Yela, dah desperate sangat kan. I tak nak pakai sabun buku tu. Ada yang komen cakap sabun buku PH tak balance. I try CETAPHIL cleanser. Memang soap free tapi terlebih soap free macam tak pakai pape jek. Muka I jadi berminyak. So, CETAPHIL: OUT!

Ni dalam RM 20+. Available kat Watson, Jusco, Guardian or any other pharmacy. 

Then I try Aiken Tea Tree oil cleanser. Orang kata Tea Tree Oil tu berkesan untuk buang jerawat. Aku buat research gak la sejak aku kena ni. Bila aku try, perghhhh makin naik jerawat ada la. Oh yeah, orang kata 1 month baru boleh tukar-tukar product kan? So aku ikut la. Aiken ni bersabun sangat. Ada orang komen kat previous entry cakap kalau banyak sabun tak elok. TEA TREE OIL: OUT!

Aku tak ingat how much. Tapi tak semahal Cetaphil ngan EUCERIN. Boleh dapat kat Jusco, Watson, Guardian etc gak. 

Lastly, product yang aku puas hati selain bedak sejuk+madu, aku pakai EUCERIN cleanser. 

Aku sangat puas hati ngan Eucerin. Mahal gak la for me. Dalam RM 39 macam tu. Kesian parent aku. Huhu

Once again, bukan nak condemn or promote, aku just nak share. It depends gak la ngan skin type korang. Kalau berkesan, untunglaaaa. 

Related entry:





updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Even NameeRoslan pon pernah pakai Yanko ni. Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order Yanko original, boleh whatsapp saya: 
018-8714008