Monday, September 23, 2013

Tips belajar berkesan

Assalamualaikum..

Entry ni untuk calon UPSR, PMR, SPM, STPM, calon Final Exam. Hihihi

Perghhh...serious lama dah tak update blog. Sorry readers. Yang komen pon Nisa belum sempat nak reply. Nanti Nisa reply, ok? Sekarang ni Nisa busy ngan report (dah submit) ngan presentation (besok). Last presentation for my diploma yo!!! Slide pon belum buat nih....yang aku dok update blog pulak ni nape ye? haish...

Ni Nisa nak share tips belajar yang berkesan. Nisa tak tipu...Nisa sendiri amalkan. Alhamdulillah memang berkesan. Ni Nisa repost je la dari Facebook. Wait....sebelum Nisa nak share yang dari Facebook ni...Nisa nak share tips dari Nisa gak:

1. Minum kopi
Nisa kalau nak study, kopi memang tak tinggal. I know, memang tak sihat kalau amalkan tapi kalau minum kopi otak Nisa jadi lebih alert gitew. Hidu je bau kopi pagi-pagi, perghhh..terus semangat nak study.

  • By increasing focus and concentration: Coffee can help drive attention to the main task, which in this case, is studying. Especially when there are many distractions around, coffee helps draw attention to what needs to be learnt, increasing focus and making the studying process more productive.
  • By enhancing short term memory: Memory is divided into Short Term Memory (STM); which is active in learning new material, and Long Term Memory (LTM) which retains information that can be recalled later in life. Caffeine promotes alertness and helps to reduce fatigue, aiding the STM in the ability to retain information. So during tiresome studying sessions, caffeine can enhance the amount of information stored in the STM, thereby facilitating learning and better understanding.
  • By increasing alertness: Caffeine acts as a stimulant to improve alertness, attention and wakefulness and can therefore ease the process of learning and processing information. This is especially helpful when performing long, detailed, tedious task like reading textbooks for example.
  • By enhancing mood: At times when it gets a little too difficult to focus, a coffee break will offer a welcome change of mind by enhancing concentration and stimulating moods, thus making it easier to focus on the task at hand.

Tak caye? Meh terjah sini: coffee: A cup that makes studying easier

2. Makan chocolate
Nisa kalau study pon mesti nak kunyah something. Nisa prefer makan chocolate....Cadbury BlackForest is my favourite yo! Kalau makan je chocolate, rasa happy je! So, bila kita happy..buat pape pon best...even study subject yang tak best pon jadi best. LOL

While more research is needed to tease out the exact mechanism by which chocolate boosts blood flow, Sorond said that antioxidants and caffeine may certainly play a role. But there’s also the possibility that chocolate just makes us feel good.
“It stimulates the pleasure centers of the brain,” said Dr. Peter McCullough, a consultant cardiologist at Providence Hospitals and Medical Centers in Southfield and Novi, Mich., who was not involved in the study.

Tak caye gak? Meh terjah sini: Is chocolate the new brain food?

3. Stand by highlighters or pen colourful banyak-banyak

Nisa kalau study pen kalerful ngan highlighters kalerful memang wajib! Notes Nisa tak sah kalau tak kalerful. Kalau kalerful tu macam interesting sket. Kalau black and white ngantok der! Takpe la belanje sket duit tu beli pen. Kalau study, tak boleh kedekut ngan duit tau!



4. Kalau buat notes tu, make it interesting
Jangan dok buat macam karangan. Buat cara yang kita sendiri senang nak paham. Kalau Nisa, Nisa prefer buat keywords ngan peta minda (mind map).

5. Kalau penat, main game yang boleh cabar otak
Kalau otak Nisa dah penat sangat, Nisa tak paksa diri untuk study. Nisa memang tak suka nak paksa-paksa diri. Bila kita paksa, kerja kita buat pon tak ikhlas. Hati pon tak syok. So, Nisa main game leeee. Nisa suka main game CandyCrush (walaupon sakit hati sometimes level tak naik-naik), puzzle ke, word search ke, unblock me (ni nama game) ke. Hmmm....otak dah penat, main lagi game cabar otak kan? LOL...tapi serious, lepas puas main game tu...otak segar balik.

6. Sebelum nak start study, settle dulu hal-hal yang belum settle
Macam Nisa, sebelum study Nisa mesti mengemas dulu. Tak kisah la...kemas baju ke, katil ke, tempat study ke...haaa...yang penting tempat nak study tu laaa...kalau bersepah memang takde mood la kan? So, nak ambik aura study tu, kemas dulu!

7. Jaga relationship dengan family and friends
Takmo la gadoh-gadoh kan?

8. Study ramai-ramai kat tempat best
Study kat mekdi ke...starbucks ke...kat taman ke sambil lepak-lepak...tak la bosan asyik study kat library or bilik -___-

9. Jangan dok stress sangat. Lek luuu
Tak payah nak stress-stress sangat...Focus sangat pon tak boleh jugak. Biar relax...hati pon tenang

10. Mintak doa restu dari mak bapak

Those yang jauh dok hostel tu...call la mak ke bapak ke...bagi tau dorang "mak/bapak/ibu/ayah, kite nak exam ni..tolong doakan k"...Nisa exam dulu main text je sebab biasa laa...student mane de kredit. LOL


Haaaaaa....tu la 10 tips Nisa. Ni nak share yang dari Facebook pulak:


Nisa memang prefer untuk study awal pagi daripada study tengah-tengah malam. Nisa pon tak tau kenapa kebanyakan member Nisa mata boleh tahan sampai pagi besok. Kalau Nisa, memang TAK BOLEH TAHAN! Mata Nisa automatically akan tutup pukul 10:00 pm or 11:00 pm. Maximum pon sampai pukul 12:00am. Nisa busy macam mana pon, desperate nak study macam mana pon, tetap tidur pukul 10:00 pm. Member-member semua cakap Nisa macam orang tua / baby sebab tidur awal. Grrrrrrr -___-

Selalunya, kalau ada quiz ke, test ke, exam ke..Nisa akan tidur pukul 10:00 pm and bangun pukul 4:00 am. Nisa memang tabik la ngan roommate Nisa dulu. Mata dia perghhhhhhhh....sampai besok tak tidur pon takpe! Besok tu pon still ada tenaga lagi..tapi petang dia memang pengsan sampai malam. LOL....

Nisa prefer study awal pagi bukan apa, macam yang korang tengok kat gambar atas ni: brain function 100% (4 am - 6 am). Abang Nisa pon pernah bagi tips...kalau study pagi-pagi before subuh, bukak tingkap luas-luas. Otak pon rasa berkembang je. Hihi.

Lagi satu, sebelum study tu baca la doa penerang hati dulu..and berniat...niat study kerana Allah Taala.


Kalau study tu pon, solat jangan tinggal. Time solat, doa la banyak-banyak mintak lulus exam dengan cemerlang and nak buat parent happy. Parent mana tak happy kaaan tengok anak-anak dia berjaya? Hihi...

Nisa tak tipu....tips-tips kat atas ni memang berkesan. InsyaAllah. Tak caye?


Kan dah cakap berkesan???? Hihihi....Alhamdulillah. Muka tu sila abaikan ye....tu muka terbako lepas PLKN dulu

*
*
*

Pre-Graduation Dinner! Malam Pra-Graduan UiTM Kota Samarahan kat hotel Riverside Majestic.


Geng-geng best students degree


Geng-geng best students

Geng dari Diploma Sains

Roommate part 1, part 3 and part 4. Pon Diploma Sains

Geng dari zaman sekolah. 

Semoga tips ni berkesan untuk anda jugak! All the best students! Wish uols success! 
The End. 



9 comments:

  1. baruk penah baca blog ktk..kejut nga msj tak kaka srwk,blur indah first tek.hahaha..org srawak duhal..ktk best student ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aok. Org swak. Xda la best student gilak. Hihihi

      Delete
  2. sarawakian duhal ktk tek? kmk upsr tahun tok. nervous ya ada lah juak.. banyak ilak akt. kk :)

    ReplyDelete
  3. sarawakian ktk tek duhal? kmk upsr tahun tok. nervous nang ada tapi kmk buat nok terbaek jk lah :3 banyak ilak akt. kk

    ReplyDelete
  4. Nice blog btw thanks kak :')

    ReplyDelete
  5. Bagus blog tok .. Bersemangat alu 😌

    ReplyDelete
  6. Perfect! btw, cute blog.. :3

    ReplyDelete
  7. Belajar relax..keputusan biar gempak !

    ReplyDelete
  8. Best tips ni. saya pun ada berikan tips belajar berkesan dalam entry baru blog saya based on pengalaman sendiri tau. Jemput baca yer :)

    ReplyDelete

NO HATERS ALLOWED.
Haters + Anonymous = Chickens.