Friday, March 22, 2013

Kepada adik2 lepasan SPM

Assalamualaikum

Macam mana result korang? OK? Now, mesti pening nak buat apa lepas dapat result kan? Nak keje or nak study. Yang laki confirm ramai yang plan nak keje. Ni nak bagi opinion sikit. Nak tolong u guys nak sambik course apa kalau sambung study. By the way, tahniah kepada those yang dapat Straight A's. Those yang x dapat straight A's pon tahniah. Anda still bernafas kan? Hihihi..come on, it's not the end of the world. Those yang x dapat A langsung, rezeki anda ada kat tempat lain.


I bagi contoh. Myself. I tak pernah dapat straight A's samada UPSR, PMR or SPM. Tapi masuk university, Alhamdulillah, I dapat result boleh dikatakan cemerlang 3.50 above (dean's list). Bukan nak show off tapi nak bagi you guys semangat not to give up. Ada yang result time SPM lebih bagus dari I tapi time masuk U, dorang tak la sebagus time SPM. Siap ada repeat paper lagi tu. Repeat bahaya taw! Yang tak bagus SPM, dorang bagus time university. Tak kisah la course apa.

Repeat paper tu untuk those yang failed subject. Repeat parah. Kena bayar, kena pandai bagi masa, kena study berhabis-habisan. Yela, once repeat, subject yang lain x mustahil akan terjejas. I bagi example, a student repeat subject A. Dalam masa yang sama, time test/quiz subject A tu, ada test subject C&D. Punya lah payah nak study kan? Kalau meniru, layakkah dipanggil pelajar universiti? Terasa? Tanya diri sendiri. So,dah 3 kali repeat paper, dismiss dan anda tak layak graduate and sambung study. *before ni, ingatkan semua student masuk U graduate. Hihi*

After SPM, I menganggur for almost a year. I dapat offer form 6 tapi I reject sebab TAKNAK pakai uniform sekolah and taknak masuk sekolah tu lagi. HAHAHA (alasan tak boleh diterima langsung). I tak bagi tau my parent pon yang I dapat form 6. Hihi.  Nak keje, papa tak bagi. Time tu dapat jer result, sehari dua lepas tu masuk PLKN for 3 months. So, kira menganggur la. Nak masuk U, x layak. sebab 1st intake UPU, I x layak. Yela, SPM 2A jer dapat. Then, nak re-apply UPU x dapat pulak coz time tu PLKN. Papa nak bagi I masuk private college tapi I x nak. X nak membebankan papa. Well, private college kan mahal. And time 2nd intake UiTM, ada intake untuk stewardess jugak. I nak ambik both! LOL *tamak*. But then, I pilih UiTM. Study first. Selama almost a year, I menganggur...on December, I've made it....masuk UiTM 2nd intake ambik course Tourism Management.

First of all, kenapa I ambik Tourism Management. Jawapannya sebab I MINAT!! I minat sangat-sangat melancong. Cita-cita I nak travel the world. ceh! Papa at first tak bagi sebab dia kata nanti nak keje ape? Tour Guide? I was like ???????. Papa suggest ambik Business. I x minat. Orang lain pon suggest I ambik account la. Pon I x minat. For me, biar I yang tentukan masa depan I sendiri. I walk my own path. Orang tak harungi apa yang kita akan / telah harungi. Orang tak tahu apa yang kita capable of. orang tak tahu apa kemampuan kita.

Alhamdulillah, so far result OK..like i've mentioned above. Bila kita minat nak buat something, hati pon ikhlas and takde paksaan. Bila kita force buat something, hati tak ikhlas. nak buat something pon takde mood. Betul x? Hihi. Tu pandangan I la.

Study kat universiti ni, tak sama ngan study kat sekolah. Study kat sekolah boleh di katakan relax lagi. Kat universiti, semuanya rushing. Kena pandai bagi masa. Seriously I cakap, kena pandai urus masa. Assignment akan melambak. By the time due date assignment tu, test pon melambak. Everyday test. Sampai demam-demam then otak jam. Like !@#$%^^&*))!*@*#$((!

Kalau nak sambung study kat universiti, ambik course yang anda minat k? Bukan course yang orang suruh, member suruh, nak sama-sama ngan member ke, nak sama-sama ngan pakwe makwe ke. Just follow your heart. TAPI, kalau tak dapat study course yang you minat pon, just take it. Maybe tu la rezeki anda. Kan UPU kena pilih at least 6 courses kan. Walaupon tak minat, just go with it. Who knows, minat boleh berubah. Hehe. Lagi satu, you ambik sesuatu course tu tak semestinya you keje dalam bidang tu. Ramai senior I yang ambik toursim management, tapi last-last keje kat bank la, buat business la and vice-versa.

By the way, kalau nak ambik course Tourism Management tu, prepare la duit awal-awal. Sebab duit tu akan digunakan untuk melancong. Final sem, WAJIB pergi melancong. Destination tu depend la ngan budget korang. Banyak budget, semakin jauh la pergi. Dah tu, duit tu prepare untuk dinner la, events la and so on. So, prepare k? Lagi 1, Tourism Management kena passed Math jugak. Sebab sem 1, ada Business Math, sem 2 ada Account, sem 4 ada Economics. Law pon ada tapi sem 5. Sem 6 u tak study lagi dah, u will be going for practical training.

Class trip to Indonesia

Dinner 

Those yang nak ambik Information Management tu, or tak tahu apa itu Information Management, course nih takde kira-kira. So, math janji lulus, credit pon takpe. Dorang lebih kepada reading subjects. Event pon banyak. tapi yang paling banyak: ASSIGNMENT. My roommate sampai tak tido gara-gara assignment. Dorang pon selalu pergi library. Library at heart gitew. Information Management takde sem 6. Sama gak ngan Office Management, takde sem 6 and takde practical training.

Kesimpulannya, always think positive and do not give up! Result SPM, x menjamin result time masuk universiti. Result universiti, x menjamin dapat masa depan cerah / dapat kerja bagus. Semuanya, in the end Allah yang tentukan, rezeki masing-masing.


Heeeeeeeee..those yang dapat PLKN tu jangan resah k? enjoy jer!! btw, I miss PLKN! 

Apa lagi I nak share eak? Tu jer kot. Congratulations untuk adik-adik yang dapat result SPM :) Yang result x berapa tu, jangan give up.

Related post: Tips masuk U

99 comments:

  1. yes.spm just a beginning of your future :)

    ReplyDelete
  2. I dapat 1A,1A-,4B+,1B,1C,1C+ rasa rasa dapat masuk U tak? :((((((( I pun pilih Tourism jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sngt tu. Janji math credit. Sis even ada E time spm. Hihi. Apa lagi, add math laaa. Kalau first intake im not sure kalau 2nd intake confirm dapat. Insya Allah :)

      Delete
  3. hai dear,

    tuam tu, amik sesuatu yang boleh dipanaskan atau disuamkan, then letak kat perut. cthnya, tungku elektrik tu, letak kat perut, then urut2, tulah namanya tuam..:)

    ReplyDelete
  4. math saya hancur.hahaha. sedih je

    ReplyDelete
  5. UPU berapa hari je lagi ni. Takut sangat kalau tak dapat :O Best tak sis belajar tourism?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sangat. sebab sis minat. hihihi. Boleh interview tourist, plan trip etc. organize event

      Delete
  6. salam sis, kalau belajar tourism nnti kerja apa eh? plus kalau nak smbung degree nak course apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Banyak actually keje kalau ambik tourism. Luas peluang nak keje pape. Because it is under management. Its not just about Tourism, pasal MICE pon kte bleh keje. MICE stands for Meeting, Incentive, Convention and Exhibition. G pon x semestinya kita study tourism, akan keje dalam tourism industry. Ade gak senior jadi bankers, entrepreneurs etc. Degree boleh sambung pape jer. Asalkan pointer selamat. Boleh further Tourism gak kalau nak ;)

      Delete
  7. "For me, biar I yang tentukan masa depan I sendiri. I walk my own path. Orang tak harungi apa yang kita akan / telah harungi. Orang tak tahu apa yang kita capable of. orang tak tahu apa kemampuan kita"

    suka ayat nie..
    make me more confident to move on.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. good for u. ayat ikhlas dari hati tu..based on my own experience. LOL. never give up in achieving ur dreams ;)

      Delete
  8. salam sis saya ni lelaki baca blog sis ni menaikkan semangat saya supaya jangan mudah mengalah.. sekarang ni tengah down sesangat.. walaupun lelaki tapi mengalir jugak airmata ni... sebabnya UPU first intake saya mohon hampir semuanya UITM tapi tak dapat sedih giler.. dah la offer form 6 saya tolak semua offer saya tolak dengan harapan nak masuk uitm.. silap saya juga tak belajar betul2 dulu dapat 1A 1B+ 1B 1C+ 2C 2D 1E tuk (addmaths)....agak2 sis second intake nanti saya boleh dapat tak?? saya minat buat dip biz kat uitm .. nak masuk private tak mampu.. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, hehehe. good then. jangan mudah mengalah!! alaaa. sis dulu pon UPU 1st intake x dapat. Rayuan sis x buat sbb tengah PLKN. So sis menganggur almost for a year. Papa suruh masuk private tapi sis xnak sbb mahal kan. Sis pon tolak form 6 sebab sis x minat. grrrr. Sis pon dapat E la for addmath. hihihi. insyaAllah dapat. Kalau x dpt pon, nak masuk UiTM try apply Pre-dip. InsyaAllah boleh masuk Diploma. Kalau x pon, uitm maybe ade 2nd intake so just wait la. Sis msok UiTM pon through 2nd intake UiTM.

      Delete
    2. ok thanks sis.. sekarang ni tengah tunggu result rayuan upu..harap2 dapatlah..

      p/s: kalau sis ada masa mai la jelajah blog saya yang tak seberapa ni..
      sangmelayu.blogspot.com jangan lupa follow ye.. :)

      Delete
    3. u're welcome! Insya-Allah dapat k! I'll follow u :)

      Delete
  9. Rama org aggap blogger Msia nie kurang bagus.
    . nak cari rujukan selalunya blog international yg di rujuk.
    .. tapi artikel nie membuktikan yg blog dari Malaysia memang setanding dengan
    blog antarabangsa... tahniah admin

    my web blog: Jawatan Kosong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the compliment...hihi..Alhamdulillah

      Delete
  10. Salam, kak.. saya nk Tanya... second intake tu Memang Confirm Ada ka? Sya actlly Nk Ambil art Design.. Tp saya Tersilap isi upu tuu.. untuk Rayuan pulak art Design xdak... Sya Harap second Intake Ni la.. Bulan Dec Kn masuk ?? Sya Pun x msuk Form 6... Stress Gila Bila Org Asyik Tnya jaa , nk Belajar Mn... :( thank you.. Bila baca Ni Baru Rasa Semangat Sikit. Haha... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear, it depends la. Kalau intake UPU ramai sangat, kemungkinan xde. But dont worry. Sis dah tnye my lecturer. Dia cakap ad intake for october ni. Boleh apply on 1st July ;)

      Sis dulu pon tanam anggur. Ramai yg sebok tnye bila nak study. sabar k dear

      Delete
    2. Yaka ?? Alhamdulillah !! Haha, sya dpt 1a , 1a- , 4b+ , 2c , 2d... agak2 boleh dpt x art design ?? Thank you ! Takut Laaa....!!! Haha..! ^_^

      Delete
    3. sama lah kita rayuan tak dapat... tunggu second intake parents dah bising bila nak belajar etc.. lagi satu.. nak tanya second intake ni bukan under upu kan? dia uitm sendiri yang pilih kan sis? sebab kalau berdasarkan markah merit memang susah nak dapat.. :(

      Delete
    4. hello dear! A'ah...2nd intake bukan under upu. dia under uitm.

      Delete
  11. .2nd intake untuk upu ada ke ? :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhmmm....2nd intake xde dear....kalau rayuan ade la...

      Delete
  12. sis , bila start second intake ? boleh x explain sekali how to apply. sorry for asking many questions. pening sangat ni . x tau nak refer kat siapa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis dah tnye my lecturer. Dia cakap ad intake for october ni. Boleh apply on 1st July. How to apply sis lupe plak. cube go thru UiTM punye website. confirm ad cara2 dy.

      Delete
  13. My result is okay but i dapat D for maths . macam ugh sedih nak mampus . i tot i can get at least credit . then i redha je cos i rasa allah nak plan lain untuk i . but i really nak masuk uitm tapi tak dapat for 1st intake . nak amik office management . rasa boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Uhm....office management (OM) at least Math kena credit gak sebab OM pon ada business math, accountancy, economics. U boleh try amik Math balik for SPM...then kalau xdapat apply diploma try apply pre-diploma. InsyaAllah dapat.

      Delete
  14. Saya berUmur 22 tahun.skrg sesat d lautan. Bad boy masa sekolah. Ada kah terlmbt untuk saya mengulang spm lg untuk mperbaiki result yg lalu. Bm uncredited. Apa perlu saya lakukan untuk mula semula.? Need help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, it's never too late when it comes to studies. hihi. Mcam I, auntie I dah 30+ but still ambik BM lagi as calon luar. Nak belajar, nak berjaya...xda term "MALU".

      Delete
    2. Tak salah nak menuntut ilmu. Tapi kalau tujuan awak nak cari kerja, cari rezeki, cubalah jadi usahawan. Berniaga kan 9/10 drpd sumber rezeki. Ramai je businessman kat luar sana tu x de kelulusan tinggi2 pun. Tapi yang penting kalau nak jadi usahawan ni kena belajar dengan orang yang ade ilmu dan berpengalaman. Kalau awak berminat nak tahu pm saya at 017-7346298. Btw sorry miss blogger, saya just nak share peluang dengan orang yang memerlukan je..huhu.. Terima kasih.

      Delete
  15. Assalamulaikum Akk .. Saya Baru Form 4 .. Tahun depan saya akan hadapi SPM dan saya takut utk hadapinya btw saya pun berhasrat utk masuk U ... Actually, Saya Minat Dlm Bidang pelancongan Sama mcm akk tapi bila saya dgr dripd akk yg math mesti lulus .. Saya dah pasrah dalam bidang pelancongan sebab Saya fail dalam subjek math ... Apa yg perlu saya buat ? Utk saya melanjutkan pelajaran dalam bidang pelancongan ...

    P/S: harap akk dpt membantu saya ...
    & saya harap akk boleh balas soalan saya pada acc emel saya ini ... (mia_natasha97@yahoo.com Or leekwangmin97@gmail.com)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam adik...Ok...sis reply kat e-mail adik k...hihi

      Delete
  16. salam kak, saya nak tanya, student utk 2nd intake uitm ni adakah akan dicampur dgn 1st intake sekali? diorang ada jugak ke MDS mcm masa 1st intake dulu? thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adik...nope...tak sama..first intake batch lain..2nd intake batch lain. Kalau adik dapat 2nd intake, adik jadi junior kepada those yg 1st intake. A'ah...ada MDS jugak :)

      Delete
  17. Assalamualaikum akak. Nak tanya ni biasanya roomate kita akan sama cos tak? Dalam 1 bilik share berapa orang? peace :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Biasanya roommate random. Selalu ny kalau baru masuk memang random. Kalau dah sem 2 ke atas boleh pilih roommate...nak sama course or xnak...tpi usually klau ngam ngan rommate sem 1 tu mmg akan stick sampai habis study mcm sis..hehe...share brape orang tu depends ngan size bilik hostel..mcm sis sometimes 2 orang sometimes 4 orang

      Delete
  18. As salam kak..sy dpt 2nd intake asasi undang2..tp skrg nie sy ambk form 6..pelu ke sy ambk asasi nie..lepaskan form 6..mohon pndapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam....it depends on your capability. Yang mana u rasa boleh catch up, u go for it. Actually sis pon x tau yang mana bagus sebab asasi law ni sis xde experience so sis x boleh bagi pendapat. So, pada sis....ikut kata hati...yang mana u rasa u boleh catch up and apa yang u MINAT

      Delete
  19. Form 6 @ asasi undang2 2nd intake.. Yg mne better?

    ReplyDelete
  20. As salam kak..sy dpt 2nd intake asasi undang2..tp skrg nie sy ambk form 6..pelu ke sy ambk asasi nie..lepaskan form 6..mohon pndapat..

    ReplyDelete
  21. Salam sis, saya nak tanya, kalau saya ada repeat paper for this first sem, saya kena masuk kelas lagi ke? or saya boleh amik exam repeat sahaja? tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Yup...kalau repeat paper memang kena masuk kelas sebab attendance, carrymarks etc bagi % untuk final exam jugak. BUT kalau tak nak masuk kelas pon boleh, dengan syarat u ambik intersession paper ;) but that time semua cuti and you struggle untuk paper ^^

      Delete
  22. Assalamualaikum sis. utk mds, apa je aktiviti yg dilakukan? ada ke aktiviti luar mcm explorace ke? byk aktiviti outdoor ke indoor? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Untuk MDS sis tak berapa nak ingat sebab it was 3 years ago...hihi..sorry adik...BUT if i'm not mistaken....banyak aktiviti indoor. Banyak ice-breaking session ngan member satu class/faculty etc.

      Delete
  23. assalamualaikum, akak, saya nak tanya...boleh ke tak kalau saya nak repeat papaer fizik? contoh lah kan kalau saya repeat tu saya dapat A,keputusan "A" tu di tampal pada keputusan fizik saya yang fail atau pun dia ada keluarkan slip baru? and, lagi satu kalau nak ambung belajar, keputusan mana yg akan diambil kira? keputusan yg fail atau pun keputusan repeat yg dapat 'A" tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sis. For sure boleh :) Akan ada slip yang baru tapi stated yang u repeat paper tu. Kalau nak sambung study, result yang latest akan diambil kira, which means yang contoh adik tu yang result A tu.

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum akak saya baru lepasan spm, tapi math saya fail betul. Saya minat course yg akak amek tu. Tapi dlm bidang kulinari. Klu nk masuk uitm brpe ek credit? Harap akak boleh beri pendapat ツ

    ReplyDelete
    Replies
    1. To adik firdaus..biar sy yg tlg jwb soalan adik..sy kwn kpd akak yg punye blog ni & sy jugak baru je habis blajar dkt uitm course culinary..kalau nak ambik course culinary kat uitm adik kne credit subjek bm, bi, n math..kalau math fail mintak maaf je la..susah nak dpt..tapi kalau adik mmg minat nak ambik culinary adik boleh apply untk masuk pre-diploma kat uitm n then baru dpt ambik culinary kalau result ok..

      Delete
    2. Ohh..sbelum tu please baca blog ni zaneheeni.wordpress.com ..yg d tulis dlm blog tu semua true story pasal culinary world..sy bukan nak menjatuhkan semangat tapi nak masuk dunia culinary bukan main2..

      Delete
  26. Assalamualaikum akak, saya minat course yg akak amek tu. Saya minat kulinari, saya dpt bntuan dana kcm,first sem kne pakai duit dlu, lps sem dieorg tanggung, saya nak amek course hospitality in cruise management. Tapi swasta,ibu bapa sya tak mampu, lagi satu ayah n ibu da berpisah. Saya pening sgt-ii , math fail. Percubaan spm dpt 1 credit emm. Saya pun taktahu nk buatpe. Harap akak boleh beri pendapat.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum kak ..
    resut spm saya memang teruk ..
    1A 1B 1C+ 1C 4D 1G
    yg G tu add math -,-"
    layak ke masuk U kak ?? T^T
    btw saya lepasan 2013

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum kak . Harap akak dapat bagi jawapan pada soalan sy ni . Sy lepasan spm 2013 . Sy dah isi upu tu n byk nya pilih uitm. Tp perlu ke sy apply dekat web uitm jugak ? Or just tunggu upu tu dulu ? Thanks a lot .

    ReplyDelete
  29. btw, i like u. spm maybe not going to destine our life future. it is just a paper slip which going to rotten up if we fail to carry on with it. mungkin skrg bkan hari kite,esok2 pun boleh jgak..hehe..i miss plkn too.

    ReplyDelete
  30. btw, i like u. spm maybe not going to destine our life future. it is just a paper slip which going to rotten up if we fail to carry on with it. mungkin skrg bkan hari kite,esok2 pun boleh jgak..hehe..i miss plkn too.

    ReplyDelete
  31. btw, i like u. spm maybe not going to destine our life future. it is just a paper slip which going to rotten up if we fail to carry on with it. mungkin skrg bkan hari kite,esok2 pun boleh jgak..hehe..i miss plkn too.

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Sis ,Saya Pelajar Lepasan SPM 2013
    , Saya Nak Tanye , Intake Uitm Ade Berapa n Pada Bulan Berapa ?
    Hope akak reply , thanks :)

    ReplyDelete
  33. salam,,akak saya lepasan spm 2013,,saya nak ambik pgjian islam di unisza bhg sejarah dan tamadun islam tapi saya tak ambil arab waktu spm,,saya aliran sains ,harap sudi membantu

    ReplyDelete
  34. salam akakk,, saya dpt offer study kat unitar and at the same time saya perlu pergi plkn utk kump 3, apa yg sa perlu lakukan? adakah menangguh plkn dan sambung diploma atau pegi plkn then smbung stdy lepas plkn kump3 nnt?

    ReplyDelete
  35. Saya dapat 5A pun tak dapat nak masuk ipta melalui upu.

    ReplyDelete
  36. Nak tnya, klau nak masuk jurusan kreatif (seni lakon) brpa credit...??

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum sis thank you for sharing your story.saya rasa takut sngt nak tahu result spm~hope thing go smoothly.doakan saye ye.thanks again

    ReplyDelete
  38. salam sis math sye dpt 'D' tpi kalo bleh sye xnk repeat,,
    parent pon xgalakkn,,
    mcm mne ni sis?,,
    sye keliru :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum . Fatin :)
      Ni pendapat saya ye . Untuk further study mostly akan guna pakai math . Ada kos yang hanya memerlukan lulus dan ada yang wajih credit . Depends course yang fatin nak amek . Kalau nak tambah option masa isi upu tu repeat lah math . Tak rugi sebenarnya kalau repeat dan dapat credit . Make sure credit . Still ,depends on u , parents , and course fatin nak amek . Semoga berjaya . Saya doakan yang terbaik :)

      Delete
  39. hello mohon bantuan , sy nak belajar tesl / ataupun akademi bahasa inggeris di uitm tapi syarat nya math kene credit , sy dpt math D . agak2 dapat tak even if for second intake? :[ the rest of my result i got 3 a's , 4 b's n 1 d for math :[[ harap dpt membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum syikin . Saya jawabkan k . Saya pernah tanya cikgu skolah saya dulu pasal ni . Syikin boleh terus ke laman web uitm atau e-kemasukan ( if not mistaken) . FYI , kos yang dia kata kita lepas tu pun adalah syarat MIN sedangkan ramai lagi yg akan apply dengan result yg jauh lebih bagus dari kita . Tak salah nak mencuba . ;) tpi kalau taknak ambil risiko atau memperjudikan masa depan better pilih yang kita memang layak . Saya takde nuat nak melemahkan semanagt syikin . Even saya dulu pun nak sangat further dalam science stream tpi result saya memaksa saya untuk saya berpijak dekat bumi yang nyata ni . Takpe . Trust me , pilih lah kos yang sure boleh bawak and kita enjoy to study . Insyaallah minat tu akan datang . For sure kita pun kita tanam minat tu . TAK SALAH NAK MENCUBA . Tak salah . Tapi fikir - fikirkan lah . Takdir kita kadang takkan sama dengan apa yang kita nak / mahukan . Rezeli setiap orang berbeza syikin ^^
      Saya doakan yang terbaik untuk awak ye :) goodluck ♡
      Assalamualaikum .

      Delete
  40. Ungraduate billionaire? Haha..aamiin.. Well, info kat blog awak ni memang betul dan realistik lah. Just nak share, saya sendiri dulu student cemerlang spm. Lepas tu dapat biasiswa. Family biasa-biasa je so saya grab la walaupun x minat kos tu. Pastu memang stres gila. Pernah repeat paper macam awak cakap. Dan sekarang saya x grad pon, dah berhenti. Bukanlah saja2, adelah sebab2 tertentu tapi saya bersyukur sangat2 je bila dah berhenti tu. Saya x lah berhenti camtu2 je, saya yakin rezeki Allah bagi, bukan ijazah mahupun phd sekalipun. Alhamdulillah Allah temukan saya dengan kawan lama time sekolah. Kami sekarang sama2 belajar untuk jadi usahawan. Sambil belajar InsyaAllah boleh dapat income kalau betul2 follow guide yang diberi dan bagi komitmen. Saya rasa seronok sebab minat sangat. Lagipun, berniaga kan 9/10 sumber rezeki. Kerja 1/10 je. Better grab 9/10 kan? Saya just nak share peluang yang saya dapat. Realitinya, untuk survive pada zaman kesempitan ekonomi ni adalah dengan menjadi usahawan. Kalau berminat nak tahu wasap la saya kat no 017-7346298. Terima kasih.

    ReplyDelete
  41. Slm sis.i got 5As 2Bs 1C 2D.peluang utk dpt upu susah tak?kalau i choose mcm seni bina,reka bentuk all those thing,ade peluang x utk saye dpt for first intake?

    ReplyDelete
  42. YA ALLAH. HAKAKKKKK SAMANYA NASIB !!!! IM EX W/WTI THO. DAN SKRGGGGGG UGH MENANAM ANGGUR SO FAR UTK HAMPIR SETAHUN 2015 NI:'D I BNYK TANYA KAT ENTRI NI, ACANERR KALAU 4KDT. GUYS... ME TOO! D:
    TP I RASA THE BETTER WAY IS TO TRY. KALAU TAK DPT, REZEKI ALLAH SWT ITU MAHA LUAS. ITS EVERYWHERE. TAK SALA CUBA&FIGHTINGGGGG!!!!!!
    SALAM SATU ENTRI KAKAK NI
    B)))))).

    Entri kakak BOLEHHHHHXD

    ReplyDelete
  43. salam sis... saya nak tanya kalau bi saya setakat lulus jee and saya nak ambik course OM boleh ke ? nie email saya miahakimm@gmail.com please reply sis..

    ReplyDelete
  44. salam sis... saya nak tanya kalau bi saya setakat lulus jee and saya nak ambik course OM boleh ke ? nie email saya miahakimm@gmail.com please reply sis..

    ReplyDelete
  45. hai! samalah saya pun menganggur about 5 months inc this month lah. after spm, terus kerja fikir nak simpan for sambung belajar en tapi habis untuk family (haha ok abaikan). saya pun dapat tawaran form 6, but saya tolak sebab i don't want to go to school anymore! hahaha kalau boleh nak merasai suasana belajar plus berdikari taknak harapkan parents bagi duit everyday pergi sekolah even tho form 6 skrng dah upgrade and pakai baju kurung biasa tapi tak nak jugak (degil) as akak said, kalau tak minat nak buat macam mana en. lagipun subject yg dpat kat form 6 mcm hrmmm mcm serious tak minat Dx so time tu upset gila oh dengan tak dapat tawaran upu first int pulak tu. my friends suruh masuk form 6 while waiting for sec int tapi tak nak lah. kalau boleh nak sambung terus. tak nak tersekat sekat masuk form 6 then masuk lak belajar en tu sama je macam membazirkn duit parents. so i've decide untuk tunggu sec int. orang kata its worth if we wait for something that we wanted. xD hahah so skrng still menunggu 23 oct keluar results hopefully dapatlah. thank you for the advices. bye!

    ReplyDelete
  46. Asalam akak sy akn ambik spm thun ni, and i'll say i can feels the throb of it. Sbb sy mmg sgt² lemah dlm math. Klau nk ambik gak course ni cmna ehh kak. Klau blh reply kat email sy fakrulhsc@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Salam kak. Kputusan spm saya tkde lh cantik mana. Takde A langsung. Cuma semua kredit. 3B+ 3B 4C. Saya paling minat tourism managemnt mcm akak. Dgn kputusan saya akak rasa lpas tk dgn kputusan upu? Saya rasa mcm dh giveup sikit sbb saya dpt tawaran f6 tapi saya tolak sbb tk minat. Harap akak jawap ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik. Kalau semua credit tu boleh la kot. Cuma rasanya kalau first intake tu payah sikit sebab first intake kebanyakkannya result gempak. Try nasib untuk 2nd intake kalau tak dapat yang first intake k. Tourism tu yang penting English, math kena credits

      Delete
  48. salam sis! saya lepasan spm 2015, i got 1A+ 2A 4A- 2B+ 1C+ tapi tak dapat upu pun ughhh stress gila, niat di hati nak ambik law tapi :-((
    nak buat rayuan tapi rayuan ambik masa berapa lama?

    ReplyDelete
  49. Waalaikumsalam dik. waaah. cantik result tu. result sis ada E tau. hahaha. Rayuan selalu nya couple months lepas first intake kalau tak silap. Tak ingat la dik. Huhu -__-

    ReplyDelete
  50. Hello kak,saya budak lepasan spm tahun lepas,ditolak oleh upu.still nak buat rayuan.Akak ada tips tak mcm mana nak isi 8 pilihan semuanya.Saya dlm bidang sains tapi nak tourism management.Adakah tinggi peluang saya utk diterima?and patutkah saya isi kat ipta yang sama utk 4 pilihan utama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear, waaah. Minat tourism jugak eh. Hihi. hmmm tips? takde kot. Ikot je apa yang adik minat. First tu paling minattttt. Macam akak first Tourism, 2nd Hotel gitu. Sangat tinggi peluang tu klau result ok. Sis pon science stream tapi addmath lulus jek. HAHAHA. Alhamdulillah dapat smbung study. Boleh je kot isi kat ipta yang sama. Sis tak sure la dear. Try je apply k. All the best!

      Delete
  51. Hello kak,saya budak lepasan spm tahun lepas,ditolak oleh upu.still nak buat rayuan.Akak ada tips tak mcm mana nak isi 8 pilihan semuanya.Saya dlm bidang sains tapi nak tourism management.Adakah tinggi peluang saya utk diterima?and patutkah saya isi kat ipta yang sama utk 4 pilihan utama

    ReplyDelete
  52. salam kak..saya lepasan spm 2015 ..dah mohon upu tapi x dpt..saya minat sngt dlm bidng law n tesl..result saya 2A 3A- 1B+ 2C 1D 1E..e tu addmath..form 6 saya x pegi sbb xmaw pkai bju skolah ..n second intake sllalunya bila kak..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik. Waaah. mcm sama jek result kte. 2A, 1E for addmath! HAHA. sis pon xmo form 6 sbb pakai uniform. LOL. hmmm.. 2nd intake selalu ny few months after first intake. Kena alert kat website UiTM...kalau nak mintak UiTM lah. Hihi. All the best!

      Delete
  53. assalammualaikum sis, result saya 4A- 1B+ 1C+ 1C 1D, Saya dah buat permohonan UPU bagi jurusan seni pastri sebab saya check kat selangkah uitm, dia kata jurusan tu sesuai. lagi-lagi saya mmg minat pastri tapi tak di terima pun. Tak mungkinlah saya akan ditolak sbb kawan saya yg dapat 1A sahaja pun diterima. Saya nak buat rayuan tapi saya kena masuk password ikut yg permohonan pertama saya buat. tapi slah password... macammana? :( saya dah pastikan dah memang itu password yg saya guna. ke saya tak hantar dengan betul permohonan pertama tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik. Hmmm. Yang D tu subject apa? Try je apply balik rayuan. Sis tak sure la pasal password. Huhu. Cuba try register balik untuk 2nd intake. Cantik result tu. 4A. Boleh la masuk

      Delete
  54. Sama lh mcm kita...Kita minat library management tapi my mom suruh ambik business

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Ikut minat ngan kemampuan dear. Business banyak calculation. Amik Tourism ingat nak lari dari calculation tapi xleh gak. HAHA.. kalau x mampu, jangan amik. Buang masa jek kalau asik repeat end up kena buang.

      Delete
  55. assalamualaikum sis, math saya dpt 'D' utk spm 2015 , sis rasa kalau saya buat rayuan untuk politeknik konveesional lepas tak? tolong jawab plis :') saya sedih ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam dik. Hmmm. Nak amik course ape ye? sis tak sure kalau politeknik. Rasanya boleh kot. Try je apply. Kawan sis rmai politeknik pon dapat sambung degree kat U. Jangan sedih k!

      Delete
    2. Saya nak amik course IT hm harap2 la dpt :')

      Delete
  56. Salam akak . Sy student spm 2015 . Result biasa-2 je , 3A , tp ada 1E . Sy apply kos pentadbiran awam . Peluang sy nak dapat second intake ni agak-2 cerah tak kak ? Stress gila bila dah apply tp tak dapat haritu 😭😭

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum sis,sy bru dpt result spm,nk tnye,klau math D mmg harpan nk dpt course ni xde eg/,

    ReplyDelete
  58. salam sis..sy baru dpt result minggu lps.reslt sy 5A 1B+1C 1E..sy mnt fashion design tp bila kolej swasta call sy kebykkan diorng asyik kata reault sy ni xde hrpan nk pegi ke mana mana U..mcm mana ye sis..adakah sy dpt second intake

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum sis, if SPM math just Lulus Atas ada harapan ke nak sambung Universiti / Poly? Saya mohon kos pengurusan Dan pemasaran? If nak mohon Uni / Poly bases on result Atau depends on rezeki masing masing?

    ReplyDelete
  60. Sis.. sya spm candidate 2016.. my result dpt 5 credits... tapi BM - D, math - D

    Perlu ke saya repeat paper :') please jawab huhuuu

    ReplyDelete
  61. akak saya dapat 3B+ 2B 1C+ 1C 1E math saya tak kredit, agak agak uitm terima ke saya, or kalau ada pun dia tawarkan course lain???

    ReplyDelete
  62. nak masuk nuse tpi math D mcm mana T_T sedihnyaa

    ReplyDelete

NO HATERS ALLOWED.
Haters + Anonymous = Chickens.