Tuesday, October 8, 2013

Testimoni sendiri: Set Collagen Plus Vitamin E

Assalamualaikum

Ni kesan jangka pendek

Entry kali ni I nak tanya uols. Uols pakai product apa untuk muka eh? I kalau boleh nak try yang set...lagi effective kan? Hihi. Sekarang I pakai Set Collagen Plus Vitamin E (Day + night cream + soap). I fikir-fikir balik, kalau jenis soap ni payah nak bawak travel. So far memang I puas hati dengan Set Collagen Plus Vitamin E ni. Suka Day cream dia..sebab kulit nampak flawless and tak payah pakai foundation/make up. Night cream dia pon I suka sebab jerawat tak tumbuh.




Yang Kiri kulit I sebelum pakai Set Collagen Plus Vitamin E. Sangat eeeeeeewwwww kan?? Yang Kanan Selepas menggunakan Set Collagen Plus Vitamin E. Alhamdulillah. Pores mengecil. I swear takde edit2 k.

Ni muka lepas 2 weeks pakai Set Collagen Plus Vitamin E. Dah tak tumbuh jerawat sangat.


Setelah sebulan pakai Set Collagen Plus Vitamin E. Kulit I jadi pinkish and kinda flawless kan? I swear takde edit-edit okkkk!
Set Collagen Plus Vitamin E and sometimes ponteng pakai bedak tanaka / shiseido mask / aurawhite / maixara.

Sebelah kiri tu keadaan kulit I sekarang. Jerawat dah hilang sikit, kulit dah cerah and tona kulit sekata. Alhamdulillah.


That's All yang I nak share. Sharing is caring kaaan....chow!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

I jumpa pic ni April 25, 2016

ni kesan jangka masa panjang:


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Even NameeRoslan pon pernah pakai Yanko ni. Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order, boleh whatsapp saya: 018-8714008

 



Ni kesan daripada YANKO skincare. Even lambat nak tunggu pulih tapi berkesan.




Set trial: RM 30.00 (Tahan 2 minggu)
Set basic: RM 140.00 (Tahan 3-5 bulan)
Harga exclude postage!

Order, whatsapp: 018-8714008



Thursday, September 26, 2013

Set Collagen Plus Vitamin E pedih & mengelupas

Assalamualaikum..

Ish-ish...title yang sangat mengguris. LOL. Takpe la...saja je tulis title macam tu so that nanti keluar la dekat search engine. Nisa nak share pasal skin Nisa ni..

By the way, I'm done with my diploma! Sekarang tengah tunggu nak masuk degree untuk intake March 2014. InsyaAllah. So I goyang kaki for like 6 months la start dari sekarang! yahooooo! Dengan peluang FREEDOM yang ada ni, I nak disiplin jaga kulit muka. I ada MAJOR masalah kulit: Open Pores.

Time kecik memang pantang tengok pori tersumbat and pantang tengok jerawat. Mesti nak picit. That's why la bila da makin dewasa, pores tu pon makin membesar. Since sekarang ni I dah takde excuses tak nak jaga kulit muka, I harus berdisiplin. Time kuliah, serious tak pernah terfikir pon nak jaga kulit. Asyik dok ngadap buku je. Dah tu tidur tak teratur, stress, makan tak teratur...that's why la jerawat naik. Ouh, macam biasa...every month (paham-paham la) pon jerawat mesti naik kan...

I nak share skin care yang I pakai. Dalam my previous post, klik sini ...I ada mentioned pasal product skin care yang I pakai. I tak pakai SK II pon, tak pakai Chanel pon or what-so-ever-yang-branded-branded-tew. I pakai yang murah je. Yang murah tak semestinya tak bagus kan? Huhu...Since I student, I masih pakai duit bapak I lagi, I harus bijak macam mana nak pilih product yang murah dan berkesan.

Sebelum ni, I pakai product campur-campur. Kejap pakai Garnier, kejap Safi, kejap Nivea. Garnier & Safi tu mama yang pakai...So, I bedal je la. I pakai semua tu semuanya tak berkesan. Muka makin naik jerawat then bertompok hitam. I pon tak pernah nak pakai cream muka sebab muka I jenis berminyak. Dah berminyak, memang berminyak sangat. Dah kering, memang kering sangat. Untuk make up I pakai CC Cream Etude House and sometimes BB Cream Maybelline. Mana tak nya rosak kulit ni asyik bedal je!

sources: google image

I dah fed up ngan my skin. Then time hantar report internship hari tu, I jumpa coursemate I ni aka my boo. I perasan yang kulit dia makin cantik...Licin, Cerah and glowing gitew. Dia cakap dia pakai Set Collagen Plus Vitamin E. I lama dah tau pasal Collagen Plus tu tapi I ignore je sebab I takut nak pakai cream. Sekali tengok kulit member I tu, I nak try jugak. So, I beli la online for RM 30.00.

source: google image

First time I pakai Set Collagen Plus Vitamin E tu, memang kulit rasa terbakar, rasa kena tarik, nampak macam kulit timun yang dah lama, mengelupas teruk, pedih nak mampuih, gatal nak mampuih. Member I cakap memang akan jadi macam tu sebab baru nak serasi ngan kulit kita and dia buang kulit mati. 

3rd day I tak pakai sebab tak tahan. Nak nangis, nak demam dibuatnya. Serious I tak tahan. I stop. I tak nak ambik risiko. But then, hari ke 5, I pakai balik. Sabun, Night cream and Day cream. Sabun tu u jangan terus gosok kat muka. U just gosok kat tapak tangan sampai buih-buih halus then sapu kat muka..then bilas...u urut-urut muka tu buang kulit mati. 

Lepas cuci muka, u pakai toner. I pakai Nivea  Sparkling White Toner. U pakai je cotton pad. Sapu seluruh muka. Cuci muka je tak tentu lagi kotoran hilang. Lepas u pakai toner, u akan tengok ada kotoran lagi. 

sources: google

Lepas I pakai toner, I basuh muka ngan air je. Tanpa sabun. Then I keringkan muka pakai tisu. I tak keringkan pakai towel pasal nanti daki-daki kat towel lekat kat muka. LOL. Suka imagine macam tu. That's why I prefer lap muka pakai tissue. 

Then I sapu day cream untuk siang. Night cream untuk malam. (of course la kan). Remember...untuk day cream tu...tu dah memadai. PANTANG DULU...JANGAN PAKAI BEDAK, JANGAN PAKAI FOUNDATION, BB/CC CREAM/BLUSHER DULU! Sebab takut sumbat and bagi kulit bernafas. Day cream tu dia macam repair and protect our skin. Bagi I, day cream dah cukup untuk ganti foundation. Night cream tu before u tido u pakai. Takmo malas-malas naaaa. 

Ni dah hari ke 5 I pakai Set Collagen Plus Vitamin E. Belum sampai seminggu uols. Before I pakai set collagen plus ni, I ambik pic muka I dulu. Nak tengok...nak compare...berkesan ke tak...


 Testimoni I sendiri uols. Serious...I pon geli tengok skin I... ew ew ew ew ewwww!! I tak malu nak tunjuk skin I yang buruk ni...sebab I nak share yang kulit I dah makin pulih. Alhamdulillah.


dua-dua gambar di atas ni belum sampai seminggu pakai Set Collagen Plus Vita E. Sebelah kiri tu gambar sebelum pakai...sebelah kanan selepas 5 hari pakai. Ada la jugak perubahan kan? Alhamdulillah. I takde edit, takde filter #nofilter gitew. Takde edit pakai photoshop / camera 360 / beauty camera uols. 

Dalam masa yang sama I minum Aurawhite. Tapi I tak amalkan sangat sebab malas....LOL...and kurang minum air kosong and still minum coffee. tengok la lepas ni....I nak pantang minum kopi and nak banyakkan minum air. 

Tu jer la yang I nak share. Hopefully berkesan 100%!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Bulan February 2014. AKU DAH BUANG SET COLLAGEN PLUS VITAMIN E. Kenapa? Baca sini 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

found this pic on April 25, 2016

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

updated on 23/7/2016:

Skrg I pakai Yanko Skincare. Product dari Taiwan. Bebas mercury tau! Even NameeRoslan pon pernah pakai Yanko ni. Memang berkesan even lambat kesan dia nak pulih. Apa yang best pasal Yanko Skincare ni, 

1. Ada elemen tumbuh-tumbuhan semulajadi. So, memang tak rosakkan kulit. 

2. Day & Night cream dia ada "breakable" silver seal. So mmg dia protect betul2 product dia.

3. Ada expiry date. Dia takda KKM sebab product ni dari Taiwan.  

4. Cleanser dia bukan jenis sabun buku. Please note that, pape pencuci muka jenis sabun buku mmg TAK ELOK untuk your skin.  

Kalau nak order Yanko Original, boleh whatsapp saya: 018-8714008

 



Ni kesan daripada YANKO skincare. Even lambat nak tunggu pulih tapi berkesan.




Set trial: RM 30.00 (Tahan 2 minggu)
Set basic: RM 140.00 (Tahan 3-5 bulan)
Harga exclude postage!

Order, whatsapp: 018-8714008

Monday, September 23, 2013

Tips belajar berkesan

Assalamualaikum..

Entry ni untuk calon UPSR, PMR, SPM, STPM, calon Final Exam. Hihihi

Perghhh...serious lama dah tak update blog. Sorry readers. Yang komen pon Nisa belum sempat nak reply. Nanti Nisa reply, ok? Sekarang ni Nisa busy ngan report (dah submit) ngan presentation (besok). Last presentation for my diploma yo!!! Slide pon belum buat nih....yang aku dok update blog pulak ni nape ye? haish...

Ni Nisa nak share tips belajar yang berkesan. Nisa tak tipu...Nisa sendiri amalkan. Alhamdulillah memang berkesan. Ni Nisa repost je la dari Facebook. Wait....sebelum Nisa nak share yang dari Facebook ni...Nisa nak share tips dari Nisa gak:

1. Minum kopi
Nisa kalau nak study, kopi memang tak tinggal. I know, memang tak sihat kalau amalkan tapi kalau minum kopi otak Nisa jadi lebih alert gitew. Hidu je bau kopi pagi-pagi, perghhh..terus semangat nak study.

  • By increasing focus and concentration: Coffee can help drive attention to the main task, which in this case, is studying. Especially when there are many distractions around, coffee helps draw attention to what needs to be learnt, increasing focus and making the studying process more productive.
  • By enhancing short term memory: Memory is divided into Short Term Memory (STM); which is active in learning new material, and Long Term Memory (LTM) which retains information that can be recalled later in life. Caffeine promotes alertness and helps to reduce fatigue, aiding the STM in the ability to retain information. So during tiresome studying sessions, caffeine can enhance the amount of information stored in the STM, thereby facilitating learning and better understanding.
  • By increasing alertness: Caffeine acts as a stimulant to improve alertness, attention and wakefulness and can therefore ease the process of learning and processing information. This is especially helpful when performing long, detailed, tedious task like reading textbooks for example.
  • By enhancing mood: At times when it gets a little too difficult to focus, a coffee break will offer a welcome change of mind by enhancing concentration and stimulating moods, thus making it easier to focus on the task at hand.

Tak caye? Meh terjah sini: coffee: A cup that makes studying easier

2. Makan chocolate
Nisa kalau study pon mesti nak kunyah something. Nisa prefer makan chocolate....Cadbury BlackForest is my favourite yo! Kalau makan je chocolate, rasa happy je! So, bila kita happy..buat pape pon best...even study subject yang tak best pon jadi best. LOL

While more research is needed to tease out the exact mechanism by which chocolate boosts blood flow, Sorond said that antioxidants and caffeine may certainly play a role. But there’s also the possibility that chocolate just makes us feel good.
“It stimulates the pleasure centers of the brain,” said Dr. Peter McCullough, a consultant cardiologist at Providence Hospitals and Medical Centers in Southfield and Novi, Mich., who was not involved in the study.

Tak caye gak? Meh terjah sini: Is chocolate the new brain food?

3. Stand by highlighters or pen colourful banyak-banyak

Nisa kalau study pen kalerful ngan highlighters kalerful memang wajib! Notes Nisa tak sah kalau tak kalerful. Kalau kalerful tu macam interesting sket. Kalau black and white ngantok der! Takpe la belanje sket duit tu beli pen. Kalau study, tak boleh kedekut ngan duit tau!



4. Kalau buat notes tu, make it interesting
Jangan dok buat macam karangan. Buat cara yang kita sendiri senang nak paham. Kalau Nisa, Nisa prefer buat keywords ngan peta minda (mind map).

5. Kalau penat, main game yang boleh cabar otak
Kalau otak Nisa dah penat sangat, Nisa tak paksa diri untuk study. Nisa memang tak suka nak paksa-paksa diri. Bila kita paksa, kerja kita buat pon tak ikhlas. Hati pon tak syok. So, Nisa main game leeee. Nisa suka main game CandyCrush (walaupon sakit hati sometimes level tak naik-naik), puzzle ke, word search ke, unblock me (ni nama game) ke. Hmmm....otak dah penat, main lagi game cabar otak kan? LOL...tapi serious, lepas puas main game tu...otak segar balik.

6. Sebelum nak start study, settle dulu hal-hal yang belum settle
Macam Nisa, sebelum study Nisa mesti mengemas dulu. Tak kisah la...kemas baju ke, katil ke, tempat study ke...haaa...yang penting tempat nak study tu laaa...kalau bersepah memang takde mood la kan? So, nak ambik aura study tu, kemas dulu!

7. Jaga relationship dengan family and friends
Takmo la gadoh-gadoh kan?

8. Study ramai-ramai kat tempat best
Study kat mekdi ke...starbucks ke...kat taman ke sambil lepak-lepak...tak la bosan asyik study kat library or bilik -___-

9. Jangan dok stress sangat. Lek luuu
Tak payah nak stress-stress sangat...Focus sangat pon tak boleh jugak. Biar relax...hati pon tenang

10. Mintak doa restu dari mak bapak

Those yang jauh dok hostel tu...call la mak ke bapak ke...bagi tau dorang "mak/bapak/ibu/ayah, kite nak exam ni..tolong doakan k"...Nisa exam dulu main text je sebab biasa laa...student mane de kredit. LOL


Haaaaaa....tu la 10 tips Nisa. Ni nak share yang dari Facebook pulak:


Nisa memang prefer untuk study awal pagi daripada study tengah-tengah malam. Nisa pon tak tau kenapa kebanyakan member Nisa mata boleh tahan sampai pagi besok. Kalau Nisa, memang TAK BOLEH TAHAN! Mata Nisa automatically akan tutup pukul 10:00 pm or 11:00 pm. Maximum pon sampai pukul 12:00am. Nisa busy macam mana pon, desperate nak study macam mana pon, tetap tidur pukul 10:00 pm. Member-member semua cakap Nisa macam orang tua / baby sebab tidur awal. Grrrrrrr -___-

Selalunya, kalau ada quiz ke, test ke, exam ke..Nisa akan tidur pukul 10:00 pm and bangun pukul 4:00 am. Nisa memang tabik la ngan roommate Nisa dulu. Mata dia perghhhhhhhh....sampai besok tak tidur pon takpe! Besok tu pon still ada tenaga lagi..tapi petang dia memang pengsan sampai malam. LOL....

Nisa prefer study awal pagi bukan apa, macam yang korang tengok kat gambar atas ni: brain function 100% (4 am - 6 am). Abang Nisa pon pernah bagi tips...kalau study pagi-pagi before subuh, bukak tingkap luas-luas. Otak pon rasa berkembang je. Hihi.

Lagi satu, sebelum study tu baca la doa penerang hati dulu..and berniat...niat study kerana Allah Taala.


Kalau study tu pon, solat jangan tinggal. Time solat, doa la banyak-banyak mintak lulus exam dengan cemerlang and nak buat parent happy. Parent mana tak happy kaaan tengok anak-anak dia berjaya? Hihi...

Nisa tak tipu....tips-tips kat atas ni memang berkesan. InsyaAllah. Tak caye?


Kan dah cakap berkesan???? Hihihi....Alhamdulillah. Muka tu sila abaikan ye....tu muka terbako lepas PLKN dulu

*
*
*

Pre-Graduation Dinner! Malam Pra-Graduan UiTM Kota Samarahan kat hotel Riverside Majestic.


Geng-geng best students degree


Geng-geng best students

Geng dari Diploma Sains

Roommate part 1, part 3 and part 4. Pon Diploma Sains

Geng dari zaman sekolah. 

Semoga tips ni berkesan untuk anda jugak! All the best students! Wish uols success! 
The End. 



Friday, March 22, 2013

Kepada adik2 lepasan SPM

Assalamualaikum

Macam mana result korang? OK? Now, mesti pening nak buat apa lepas dapat result kan? Nak keje or nak study. Yang laki confirm ramai yang plan nak keje. Ni nak bagi opinion sikit. Nak tolong u guys nak sambik course apa kalau sambung study. By the way, tahniah kepada those yang dapat Straight A's. Those yang x dapat straight A's pon tahniah. Anda still bernafas kan? Hihihi..come on, it's not the end of the world. Those yang x dapat A langsung, rezeki anda ada kat tempat lain.


I bagi contoh. Myself. I tak pernah dapat straight A's samada UPSR, PMR or SPM. Tapi masuk university, Alhamdulillah, I dapat result boleh dikatakan cemerlang 3.50 above (dean's list). Bukan nak show off tapi nak bagi you guys semangat not to give up. Ada yang result time SPM lebih bagus dari I tapi time masuk U, dorang tak la sebagus time SPM. Siap ada repeat paper lagi tu. Repeat bahaya taw! Yang tak bagus SPM, dorang bagus time university. Tak kisah la course apa.

Repeat paper tu untuk those yang failed subject. Repeat parah. Kena bayar, kena pandai bagi masa, kena study berhabis-habisan. Yela, once repeat, subject yang lain x mustahil akan terjejas. I bagi example, a student repeat subject A. Dalam masa yang sama, time test/quiz subject A tu, ada test subject C&D. Punya lah payah nak study kan? Kalau meniru, layakkah dipanggil pelajar universiti? Terasa? Tanya diri sendiri. So,dah 3 kali repeat paper, dismiss dan anda tak layak graduate and sambung study. *before ni, ingatkan semua student masuk U graduate. Hihi*

After SPM, I menganggur for almost a year. I dapat offer form 6 tapi I reject sebab TAKNAK pakai uniform sekolah and taknak masuk sekolah tu lagi. HAHAHA (alasan tak boleh diterima langsung). I tak bagi tau my parent pon yang I dapat form 6. Hihi.  Nak keje, papa tak bagi. Time tu dapat jer result, sehari dua lepas tu masuk PLKN for 3 months. So, kira menganggur la. Nak masuk U, x layak. sebab 1st intake UPU, I x layak. Yela, SPM 2A jer dapat. Then, nak re-apply UPU x dapat pulak coz time tu PLKN. Papa nak bagi I masuk private college tapi I x nak. X nak membebankan papa. Well, private college kan mahal. And time 2nd intake UiTM, ada intake untuk stewardess jugak. I nak ambik both! LOL *tamak*. But then, I pilih UiTM. Study first. Selama almost a year, I menganggur...on December, I've made it....masuk UiTM 2nd intake ambik course Tourism Management.

First of all, kenapa I ambik Tourism Management. Jawapannya sebab I MINAT!! I minat sangat-sangat melancong. Cita-cita I nak travel the world. ceh! Papa at first tak bagi sebab dia kata nanti nak keje ape? Tour Guide? I was like ???????. Papa suggest ambik Business. I x minat. Orang lain pon suggest I ambik account la. Pon I x minat. For me, biar I yang tentukan masa depan I sendiri. I walk my own path. Orang tak harungi apa yang kita akan / telah harungi. Orang tak tahu apa yang kita capable of. orang tak tahu apa kemampuan kita.

Alhamdulillah, so far result OK..like i've mentioned above. Bila kita minat nak buat something, hati pon ikhlas and takde paksaan. Bila kita force buat something, hati tak ikhlas. nak buat something pon takde mood. Betul x? Hihi. Tu pandangan I la.

Study kat universiti ni, tak sama ngan study kat sekolah. Study kat sekolah boleh di katakan relax lagi. Kat universiti, semuanya rushing. Kena pandai bagi masa. Seriously I cakap, kena pandai urus masa. Assignment akan melambak. By the time due date assignment tu, test pon melambak. Everyday test. Sampai demam-demam then otak jam. Like !@#$%^^&*))!*@*#$((!

Kalau nak sambung study kat universiti, ambik course yang anda minat k? Bukan course yang orang suruh, member suruh, nak sama-sama ngan member ke, nak sama-sama ngan pakwe makwe ke. Just follow your heart. TAPI, kalau tak dapat study course yang you minat pon, just take it. Maybe tu la rezeki anda. Kan UPU kena pilih at least 6 courses kan. Walaupon tak minat, just go with it. Who knows, minat boleh berubah. Hehe. Lagi satu, you ambik sesuatu course tu tak semestinya you keje dalam bidang tu. Ramai senior I yang ambik toursim management, tapi last-last keje kat bank la, buat business la and vice-versa.

By the way, kalau nak ambik course Tourism Management tu, prepare la duit awal-awal. Sebab duit tu akan digunakan untuk melancong. Final sem, WAJIB pergi melancong. Destination tu depend la ngan budget korang. Banyak budget, semakin jauh la pergi. Dah tu, duit tu prepare untuk dinner la, events la and so on. So, prepare k? Lagi 1, Tourism Management kena passed Math jugak. Sebab sem 1, ada Business Math, sem 2 ada Account, sem 4 ada Economics. Law pon ada tapi sem 5. Sem 6 u tak study lagi dah, u will be going for practical training.

Class trip to Indonesia

Dinner 

Those yang nak ambik Information Management tu, or tak tahu apa itu Information Management, course nih takde kira-kira. So, math janji lulus, credit pon takpe. Dorang lebih kepada reading subjects. Event pon banyak. tapi yang paling banyak: ASSIGNMENT. My roommate sampai tak tido gara-gara assignment. Dorang pon selalu pergi library. Library at heart gitew. Information Management takde sem 6. Sama gak ngan Office Management, takde sem 6 and takde practical training.

Kesimpulannya, always think positive and do not give up! Result SPM, x menjamin result time masuk universiti. Result universiti, x menjamin dapat masa depan cerah / dapat kerja bagus. Semuanya, in the end Allah yang tentukan, rezeki masing-masing.


Heeeeeeeee..those yang dapat PLKN tu jangan resah k? enjoy jer!! btw, I miss PLKN! 

Apa lagi I nak share eak? Tu jer kot. Congratulations untuk adik-adik yang dapat result SPM :) Yang result x berapa tu, jangan give up.

Related post: Tips masuk U